Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 13 paź 2013 17:26:32 
   Tytuł: Sieć w nowym biurze.
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 13 paź 2013 16:29:30
Posty: 4
Lokalizacja: Konstantynów Łódzki
Cześć,

Jest to mój pierwszy post na forum (trafiłem tutaj z googli :)) i chciałbym Was zapytać o opinie nt. mojej sieci w biurze.

Generalnie na ten moment koncepcja zakłada, że provider dostarcza mi sieć przez swój nadajnik i na dachu budynku pojawia się antena z funkcjami routera (mają tam DHCP).

Wszystko byłoby spoko gdyby nie to, że jak podłacze switcha (do routera providera) to wiadomo, że provider będzie miał wgląd do mojej sieci. W związku z tym, lecąc po kolei zaplanowałem to następujaco:

1. Antena providera z routerem będzie podłączona do mojego routera z ustawionym NATem
2. Z mojego routera łącze na 4 portach LAN: 1x serwer, 2x drukarki sieciowe, 1x switch
3. Z mojego routera przez wystawione Wifi podłączam X laptopów (max. 8 na ten moment)
4. Z mojego switcha podłączam: 2x PC, 1x bramke VoIP, 1x AP (zamontowany eżeli sygnał Wifi będzie za słaby z routera z parteru) , 1 komputer stacjonarny w drugim budynku (lub kolejny switch aby podłaczyć więcej komputerów lub AP, w drugim budynku).

I teraz jeszcze jedna sprawa, wiem, że istnieje coś takiego jak VoIP i tyle :) wiem, że wygląda to jak pudełko po papierosach (tak w skrócie), i że podłącza się to do zwykłej wtyczki zarobionej na RJ45. Za bramką VOIP daje się tylko kabel 4 żyłowy? Bo do telefonu i Faks-u wykorzystywane są chyba tylko 2 żyły? Ew. tak jak mam teraz kable z dwoma żylami do telefonu i FAXu.
Dodam tylko, że będzie tylko 1 telefon stacjonarny oraz 1 faks.

Ps. Moja wiedza nt. sieci nie jest zbyt obszerna i mega profesjonalna dlatego chciałem zapytać Was o opinie. Obecnie w starym biurze mam dwa gniazdka z TP i z jednego gniazdka kabel idzie do modemu FAX podpiętego pod USB w komputerze a z drugiego gniazdka idą dwa kable jeden do telefonu a drugi do routera.

To chyba na ten moment wszystkie informację jeśli czegoś nie napisałem lub macie jakieś wątpliwości to piszcie śmiało!
Poniżej dołączam link do pliku PDF z projektem sieci, który sobie narysowałem, kolory czcionki na kablach oznaczają podłączenie danego urządzenia pod router lub pod switch.

Kliknij tutaj aby pobrać mój projekt: Projekt_sieci_PDF (aby pobrać plik należy kliknąć na nazwę pliku)

Pzdr,
Bart


Na górę
Post: ndz, 13 paź 2013 19:00:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5164
nie wiem co tak naprawdę chcesz osiągnąć wsadzając 2 ruter.
Bo dla mnie to tylko dodatkowy możliwy problem przy voip.
bramka voip jest kształtów i wymiarów rutera. Dochodzi do nich internet kablem z wtyczką rj45, a do bramki podłączasz telefony/faxy tradycyjne tradycyjnym kablem telefonicznym.


Na górę
Post: ndz, 13 paź 2013 19:24:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 13 paź 2013 16:29:30
Posty: 4
Lokalizacja: Konstantynów Łódzki
Drugim routerem chcę osiągnąć odseparowanie od providera oraz możliwość wystawienia wifi, ale jeśli to złe rozwiązanie do daj proszę info co innego mogę z tym wymyśleć?


Na górę
Post: ndz, 13 paź 2013 19:39:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2458
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
możesz dać dwie skrętki do routera wifi i tam 1x wpiąć się do WAN czyli dosłać interner od providera (aby sie odseparować) a drugą z LAN wyjścoe/powrót do switcha, gdzie powpinasz sobie koputery/bramkę voip i co tam jeszcze będziesz chciał

czyli omijasz problem dwóch routerów i dodatkowego kosztów


Na górę
Post: ndz, 13 paź 2013 20:05:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1330
Możesz także dogadać się z providerem aby wyłączył router u siebie. Dostaniesz swój IP przydzielany na WAN Twojego routera.
Usługodawca nic Tobie nie podejrzy a i routerów ubędzie w sieci :)


Na górę
Post: ndz, 13 paź 2013 20:15:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 13 paź 2013 16:29:30
Posty: 4
Lokalizacja: Konstantynów Łódzki
No to teraz tylko przemyśleć czy jeszcze dołożyć kabel i jak to ogarnąć :)

@OloWeb net będzie ze StormMedia a widzę, że jest z Aleksandrowa to może wiesz jak można się dogadać z nimi?


Na górę
Post: pn, 14 paź 2013 0:13:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2458
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
magic63 pisze:
No to teraz tylko przemyśleć czy jeszcze dołożyć kabel i jak to ogarnąć :)

@OloWeb net będzie ze StormMedia a widzę, że jest z Aleksandrowa to może wiesz jak można się dogadać z nimi?


bo wiem o jaką lokalizację chodzi i z kim rozmawiam :)

wyłączając NAT na antenie nie zmniejszy ilości routerów w biurze, bo on chce wstawić 2x u siebie jeden za anteną drugi do wifi ale jego proponuje ustawić w trybie "bridge" wyłączyć DHCP i wpiąć kabel w LAN

jak będzie chciało można i na jednej skrętce puścić ruch w dwie strony wystarczy rozszyć żyły lub zakładając "adapterki" z allegro


Na górę
Post: pn, 14 paź 2013 1:17:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1330
Ale wyłączając NAT na antenie ISP dopisuje cię do swojego serwera jako zwykłego klienta. Ty odbierasz po skrętce z jego stacji swoim routerem na porcie WAN.
Jak ci brakuje portów LAN to sobie podłączasz switcha do któregoś LAN-a routera. ISP niczego nie zobaczy za routerem. No to już jest najprościej jak się da.
A co do dodatkowych wifi to oczywiście wszystko pod LAN i wyłączone dhcp.
No już nie kumam co chcecie zrobić :hmm:


Na górę
Post: pn, 14 paź 2013 20:57:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 13 paź 2013 16:29:30
Posty: 4
Lokalizacja: Konstantynów Łódzki
Teraz właśnie myślę sobie na spokojnie i zastanawiam czy mogę w ogóle poustawiać sobie statyczne IP np. dla serwera z subiektem i MySQLem na swoim routerze i dla drukarek oraz dla drugiego switcha a wyłączyć DHCP dla reszty sprzętu? Czy ustawienie bridge wykluczy tę możliwość?
Jeśli drugi router ma przeszkodzić w komunikacji bramki VOIP to taka topologia jest bez sensu i lepiej postawić 2x switch (jeden zostaje jak jest obecnie nea rysunku a drugi zamiast tego routera, który narysowałe) i wtedy pod jeden z portów LAN switcha podłączam jakiś AP, który sieje mi tylko WIFI. Dobrze myślę?
Ale z drugiej strony jeśli dam dwa switche to DHCP będzie wtedy na antenie ISP Stormmedia i to dostawca będzie mi przydzielał IP dla moich sprzętów. Boję się o przydzielanie dynamiczne i wolałbym na newralgiczne sprzęty typu drukarki i SRV dać jakiś static ip.

@Oloweb teraz skumałem, że tym z tej firmy jesteś, czy mogę jeszcze jutro przedzwonić? Nie wiem czy ostatnio rozmawiałem z Tobą czy z kimś innym z firmy :czerwony:


Na górę
Post: pn, 14 paź 2013 21:30:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2458
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
dzwon :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 23 wrz 2018 15:46:32

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl