Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 09 lip 2013 21:01:35 
   Tytuł: Budowa nowej sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 09 lip 2013 3:52:15
Posty: 2
Witam:) Trafiła mi się jeszcze biała radiowa plama:)
W mojej miejscowości monopol na internet ma tepsa, maksimum co można wyciągnąć z infrastruktury to 6 Mb/s (internet + telefon 81,36zł), internet od komórkowców działa różnie, główny minus to limity.
Rozminę na ten temat rozpocząłem tu gdzie studiuję, próbując złapać eduroama na stancji;p Dotarłem do ciekawych sprzętów i przypomniały mi się słowa wujka, który kiedyś opowiadał że "on to najlepiej by zrezygnował z telefonu bo ma komórkę, ale że ciotka potrzebuje internet do rachunków to nie opłaca się płacić tyle samo tepsie za utrzymanie łącza". Wymyśliłem jak w prosty sposób "przesłać" mój internet wujkowi i przy okazji do babci (radiowa pustynia). No i dla czego by nie udostępnić tego ludziom i zgarniać kasę. Z elektrody przekierowano mnie tutaj jako do ekspertów:)
A teraz do sedna:
- 3x http://www.cyberbajt.pl/produkt/3572/st ... 2x2-m.html jako stacja bazowa na 30m maszcie w punkcie 10m niższym niż najwyższy w promieniu 30km (Jak bardzo gorsza jest antena z zestawu niż np. ta: http://www.cyberbajt.pl/produkt/3009/ub ... bi120.html, lepiej samemu złożyć stacje bazową? Czy użyć jeszcze droższych anten?).
- W na tym samym maszcie radiolinia do punktu dostępowego TKT oddalonego o 18km przy pełnej widoczności (http://www.cyberbajt.pl/produkt/5014/ub ... fiber.html , czy dało by rade zestawić z tego link i przepraszam może za głupie pytanie, ale czy radiolinia jest w stanie zastąpić światłowód?)
- Internet 100 mega od TKT dociągnięty właśnie radiolinią do stacji bazowej
- Zestaw abonencki składał by się z Ubiquiti NanoStation M5 + jakiś tani AP
- Obszar działania w promieniu jakiś 15km (da rade więcej na jednym maszcie z takimi antenami? Wraz ze wzrostem liczby klientów w miejscu zagęszczeń klientów kolejny maszt połączony http://www.cyberbajt.pl/produkt/3224/ub ... 22dbi.html ze stacją bazową macierzystą), obszar pofałdowany, morena denna.
+ miasteczko ok. 2000 mieszkańców, stare miasto + 2 osiedla x 7 bloków po 20 mieszkań, gdzie myślałem o PLC (Wie ktoś o tym coś więcej niż to, że hurtowo korzystali z tego dwaj dostawcy, jeden w Krakowie a drugi w Warszawie? Jestem ciekawy jak wyglądała kwestia urządzeń pod które były podpięte 10 piętrowe bloki i czy pod jedno takie urządzenie dało by radę podłączyć małe osiedle o wymiarach 250m x 75m, liczba bloków j/w)
- Abonament dla klienta: przewiduje opcję: 5 mega za 45zł, 10 za 60zł, 20 za 90zł i 30 za 120zł + jednorazowo zestaw abonencki Ubiquiti NanoStation M5 Loco + jakiś tani ap ok 300zł, lub 13zł co miesiąc z zestawem abonenckim wliczonym w rachunek
- Reklama
- Obsługa: na początku powierzę postawienie temu komuś kto się naprawdę zna, informatykowi, późniejsza obsługą zajmę się ja i kolega. Widziałem w internecie ogłoszenia szkoleń z urządzeń właśnie ubiquiti, w jakich granicach oscyluje za nie cena?
- Pieniądze na inwestycje planowałem wziąć właśnie z programu 8.4, ale ten rok się przespało, a w przyszłym roku nie wiadomo czy będzie gdzieś wyczytałem? Orientuje się ktoś? Ewentualnie nie zna ktoś alternatywy jak nie finansować z własnej kieszeni 100% inwestycji? Myślałem też o urzędzie pracy, ale podobnież warunki im się zmieniły i po 4 latach trzeba oddać to co się otrzymało.
- Zainteresowała mnie jeszcze niedawno kwestia telewizji https://www.tktelekom.pl/biznes/iptv , tylko nie wiem jak by to miało „chodzić” między NanoStation M5 a dekoderem..
- Czy o czymś zapomniałem?

I jeszcze czy dobrze rozumuje stacje bazową: internet>radiolinia>serwer>(router?)>rocket>antena – tak ma wyglądać stacja macierzysta? A stację pomocniczą rozumiem przez: radiolinia z macierzy>router>rocket>antena?
I ostatnio miałem przyjemność przebywać w gminie gdzie ktoś właśnie budował sieć, niestety nie miałem przyjemności go poznać;p To co mnie uderzyło w oczy, to to że praktycznie w każdej wiosce (oddalone były od siebie o 3-4km) znajdował się maszt, około 12m. Czym to mogło być spowodowane? Budują sieć na 2,4Mhz? Bo na więcej niż 15, max 20 klientów na maszt bym się nie spodziewał. No i właśnie, ilu klientów pociągnie jedna stacja bazowa? Gdzieś, niestety nie pamiętam gdzie, przeczytałem że jeden sektor może pociągnąć nawet 50 klientów.

Jaką polecacie literaturę na ten temat?

Z pokorą przyjmę krytykę i dobre rady:)


Na górę
Post: wt, 09 lip 2013 21:56:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2990
2000 ludzi średnio 3,5 osoby na gospodarstwo domowe to daje 570 gospodarstw z czego połowa potrzebuje dostępu do neta czyli 285 z czego może połowę wychaczysz czyli 143 x 45 zł daje - 6435 minus VAT to jedynie 5231. Jednym słowem Gra nie warta świeczki bo TKT za łącze tak cie zdoi że na waciki Ci nie zostanie.


Na górę
Post: wt, 09 lip 2013 22:04:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1475
Lokalizacja: Katowice
Cytuj:
- 3x http://www.cyberbajt.pl/produkt/3572/st ... 2x2-m.html jako stacja bazowa na 30m maszcie w punkcie 10m niższym niż najwyższy w promieniu 30km (Jak bardzo gorsza jest antena z zestawu niż np. ta: http://www.cyberbajt.pl/produkt/3009/ub ... bi120.html, lepiej samemu złożyć stacje bazową? Czy użyć jeszcze droższych anten?).


Jak chcesz tam dużo ludzi podpinać to może lepiej 4/5x90 stopni?

Cytuj:
- W na tym samym maszcie radiolinia do punktu dostępowego TKT oddalonego o 18km przy pełnej widoczności (http://www.cyberbajt.pl/produkt/5014/ub ... fiber.html , czy dało by rade zestawić z tego link i przepraszam może za głupie pytanie, ale czy radiolinia jest w stanie zastąpić światłowód?)


Zapomnij o jakieś dostępnosci sensownej na 24GHz na 18km... o ile sie zepnie. Na taka odległośc to raczej 13GHz na antenkach 0,6 albo wiekszych.

Cytuj:
- Internet 100 mega od TKT dociągnięty właśnie radiolinią do stacji bazowej


Może być, ale zobacz innych operatorów, netia, 3s jak jesteś w zasięgu, czy jakiś lokalny operator od którego możesz lepszą cene mieć.

Cytuj:
- Zestaw abonencki składał by się z Ubiquiti NanoStation M5 + jakiś tani AP


Może być, ale czy jest sens komuś AP pakować dodatkowy jak nie bedzie potrzebował? Zwiększasz tylko koszty instalacji.

Cytuj:
- Obszar działania w promieniu jakiś 15km (da rade więcej na jednym maszcie z takimi antenami? Wraz ze wzrostem liczby klientów w miejscu zagęszczeń klientów kolejny maszt połączony http://www.cyberbajt.pl/produkt/3224/ub ... 22dbi.html ze stacją bazową macierzystą), obszar pofałdowany, morena denna.


Raczej 15km od masztu do sektora nie podepniesz... Na 7km na nb 25 jeszcze to jako tako działa wg kolegi z forum.

Cytuj:
+ miasteczko ok. 2000 mieszkańców, stare miasto + 2 osiedla x 7 bloków po 20 mieszkań, gdzie myślałem o PLC (Wie ktoś o tym coś więcej niż to, że hurtowo korzystali z tego dwaj dostawcy, jeden w Krakowie a drugi w Warszawie? Jestem ciekawy jak wyglądała kwestia urządzeń pod które były podpięte 10 piętrowe bloki i czy pod jedno takie urządzenie dało by radę podłączyć małe osiedle o wymiarach 250m x 75m, liczba bloków j/w)


PLC sie do tego nie nadaje, albo GPON albo normalnie switch w piwnicy i pomiędzy blokami światło.

Cytuj:
- Abonament dla klienta: przewiduje opcję: 5 mega za 45zł, 10 za 60zł, 20 za 90zł i 30 za 120zł + jednorazowo zestaw abonencki Ubiquiti NanoStation M5 Loco + jakiś tani ap ok 300zł, lub 13zł co miesiąc z zestawem abonenckim wliczonym w rachunek


To teraz policz ile byś musiał mieć klientów, żeby na zero wyjść...

Cytuj:
- Obsługa: na początku powierzę postawienie temu komuś kto się naprawdę zna, informatykowi, późniejsza obsługą zajmę się ja i kolega. Widziałem w internecie ogłoszenia szkoleń z urządzeń właśnie ubiquiti, w jakich granicach oscyluje za nie cena?


Zapytaj w dziale giełda, pewnie ktoś z miłą chęcią się podejmie

Cytuj:
- Pieniądze na inwestycje planowałem wziąć właśnie z programu 8.4, ale ten rok się przespało, a w przyszłym roku nie wiadomo czy będzie gdzieś wyczytałem? Orientuje się ktoś? Ewentualnie nie zna ktoś alternatywy jak nie finansować z własnej kieszeni 100% inwestycji? Myślałem też o urzędzie pracy, ale podobnież warunki im się zmieniły i po 4 latach trzeba oddać to co się otrzymało.


Bez obrazy, ale jak masz nikłe pojecie o tym co chcesz robić to może nie top kasy podatników (chociaż pewnie i tak byś nie dostał bo na te X lat juz dotacje sie przekasowały, następny nabór jest na 2015-2020 chyba z 8.4, ale z większości to duzi zgarniaja)? Na forum jest masa tematów o tym tak swoją drogą.

Cytuj:
- Zainteresowała mnie jeszcze niedawno kwestia telewizji https://www.tktelekom.pl/biznes/iptv , tylko nie wiem jak by to miało „chodzić” między NanoStation M5 a dekoderem..


Tylko po szkielecie na świetle i dojście kablem do klienta.

Cytuj:
- Czy o czymś zapomniałem?


Zapomniałeś przeczytać całe forum i napisać, że masz 100-200tys na rozpoczęcie działalności ;)

Cytuj:
I ostatnio miałem przyjemność przebywać w gminie gdzie ktoś właśnie budował sieć, niestety nie miałem przyjemności go poznać;p To co mnie uderzyło w oczy, to to że praktycznie w każdej wiosce (oddalone były od siebie o 3-4km) znajdował się maszt, około 12m. Czym to mogło być spowodowane? Budują sieć na 2,4Mhz? Bo na więcej niż 15, max 20 klientów na maszt bym się nie spodziewał. No i właśnie, ilu klientów pociągnie jedna stacja bazowa? Gdzieś, niestety nie pamiętam gdzie, przeczytałem że jeden sektor może pociągnąć nawet 50 klientów.


Jak to ma działać dobrze to widać tak tak się to robi, sieć pewnie na 5GHz była. Jak masz kase to możesz zrobić i stacje bazową na 200-300 klientów, tylko kasy trzeba mieć i tyle ludzi w promieniu ~5km od obiektu na którym wieszasz zabawki.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: śr, 10 lip 2013 9:49:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 09 lip 2013 3:52:15
Posty: 2
Cytuj:
2000 ludzi średnio 3,5 osoby na gospodarstwo domowe to daje 570 gospodarstw z czego połowa potrzebuje dostępu do neta czyli 285 z czego może połowę wychaczysz czyli 143 x 45 zł daje - 6435 minus VAT to jedynie 5231. Jednym słowem Gra nie warta świeczki bo TKT za łącze tak cie zdoi że na waciki Ci nie zostanie.


2000 ludzi tylko na miasteczko, 2x tyle rozsianych po okolicy, zakładając ten najniższy abonament wdł. Twoich obliczeń to daje 15693 na czysto. Z tematu o dostawcach hurtowych szacuję że za 100/100 dało by się utargować 2tyś, bo mają tu jeszcze Netie i GTS w konkurencji.

Cytuj:
PLC sie do tego nie nadaje, albo GPON albo normalnie switch w piwnicy i pomiędzy blokami światło.


Na początku chciał bym żeby sieć opierała się jak najmniej na nowej infrastrukturze a na istniejącej, teraz mi się przypomniało, mieszkałem w bloku gdzie upc szło po kablu antenowym, a na obu osiedlach u mnie jest azart, na jednym na pewno już nie używany bo położono nową instalacje. Tak czy siak w sumie i tak by się połączyło z nową siecią zresztą..

Cytuj:
masz 100-200tys na rozpoczęcie działalności ;)


Ja to skalkulowałem na rozpoczęcie 70tyś, chyba że tkt sam by do mnie doprowadził sygnał to by dużo odpadło, tylko w tedy o ile większego rachunku od nich mogę się spodziewać?


Na górę
Post: śr, 10 lip 2013 12:12:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5122
cenniki są indywidualne -zadzwoń do przedstawiciela.
Wydaje mi się że 2kzł za symetryka 100mbit w tkt jest raczej niemożliwe, ale byćmoże się mylę.
Weź pod uwagę, że nawet jeśli masz już na teraz pewnych załóżmy 150 klientów, to samo podłączenie ich zajmie ci conajmniej 3 miesiące. Czyli dopero po 3 m-cach zacznie to pomału się kalkulować. Ale tutaj jest założenie że przez te 3 miesiące non-stop dzień w dzień będziesz od rana do wieczora montował nowych klientów... imho raczej odważne wyliczenia.
Jeśli jednak jesteś przekonany, to warto spróbować, tylko problemem może być brak doświadczenia...
Większość z nas zaczynała spokojnie, kilku znajomych, paru klientów, zmiana z dsl'a, więcej klientów itd... i zanim się miało pierwszą setkę to trochę czasu upłynęło, ale i przez ten czas zbierasz doświadczenie, wiesz jak odróżnić awarię sprzętową od problemów z eterem, jeśli coś padnie jesteś w stanie szybko namierzyć i usunąć awarię... a teraz sobie pomyśl, masz kogoś kto ci zrobił sieć, minęły 2 miechy, adminowi w ramach oszczędności powiedziałeś 'cześć' i nagle nikt nie ma internetu, a ty spokojnie się niemożesz skupić na problemie bo średnio co 30sekund dzwoni klient...
to oczywiście czarny scenariusz, ale chcę tylko nakreślić problemy mogące cię spotkać, bo większość ludzi uważa że najlepiej jest być ispem, bo nic nierobi a kaska co miesiąc jest...

Jeszcze należy rozważyć kwestię prawną... obecnie część operatorów rozważa wszelkiego rodzaju konsolidacje, ponieważ coraz więcej spływa na nas beznadziejnie głupich obowiązków, sprawozdań itp...
Jeśłi cię to nieprzestraszyło spróbuj jak się uda i wszystko pójdzie zgodnie ze scenariuszem to jak opanujesz temat to po roku możesz mieć całkiem fajne źródło dochodu.
Coprawda według niektórych kres sieci wifi jest blisko, ale osobiście uważam że jeszcze kilka lat zostało.


Na górę
Post: śr, 10 lip 2013 13:21:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 834
co do tkt, to kolego, współpracuje z nimi od kilku lat no i uwierz mi, ale przy 100 nie dasz rady na start wyciagnac 2000 netto/msc. za 100/100.., to ze im powiesz, ze masz konkurencje, to nie znaczy, ze od razu padną na kolana, a i konkurencja tez sie bedzie prezyc, dlatego, ze jestes nowy.. wiec rabatow takich z prawdziwego zdarzenia spodziewalbym sie po 2 latach wspolpracy.., pozatym mysle ze 30-40 mbitow na poczatek w zupelnosci wystarczy..

Co do dotacji, to przegapiles, ale i tak szkoda Twojego czasu i pieniedzy, bo odrzuca wniosek.., dalczego?, zadaj sobie podstawowe pytanie: Czy mam wykształcenie w tym kierunku? i Jakie mam doświadczenie w tym kierunku?
Moze jakbys napisal, ze jestes juz 10 lat w biznesie i sam wszystko budowales i w dalszym ciagu modernizujesz, to by Ci sie udalo..


Na górę
Post: czw, 21 lis 2013 10:07:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 20 lut 2008 22:43:46
Posty: 298
Lokalizacja: z internetu
zależy gdzie tk jest
szczerze to można dostać 100/100 u nich za 2k netto


Na górę
Post: czw, 21 lis 2013 13:57:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 18 wrz 2005 22:03:35
Posty: 642
TKT 100/100 idzie utargowac nawet 1700 netto ;) kwestai handlowca itp ;)


Na górę
Post: czw, 28 lis 2013 18:45:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 28 lis 2013 18:13:36
Posty: 2
Lokalizacja: Opoczno
Dokadnie to dobra cena.


Na górę
Post: ndz, 22 gru 2013 0:08:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 18 gru 2006 0:39:15
Posty: 815
wino pisze:
TKT 100/100 idzie utargowac nawet 1700 netto ;) kwestai handlowca itp ;)


To jest jak z ziemią, w wawie kosztuje 10k/m2 a na zadupiu 100pln/m2.

W wawie tk pusci ci i za 1,5k netto, na zadupiu nie mniej niz 3k netto.

_________________
Profesjonalne strony https://www.estymo.pl


Na górę
Post: pn, 23 gru 2013 10:51:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 1018
wrzesien91 - podłączając 100 ludzi do 3 sektorów w jednym miejscu, spowodujesz taki wzrost zakłóceń że nie będzie Ci to w ogóle chodziło, pytałeś po co w każdej wiosce maszt, bo właśnie tak to się robi, mało tego, jak jest duża wiocha, to stawia się nawet kilka satelit które są połączone do głównego masztu i przesyłają dane dalej..

O czym zapominałeś? o UKE - jest taka instytucja, do której musisz się zgłosić, złożyć papiery, a potem co roku kolejną ryze papierów wysyłać, potrafią wkurzyć człowieka na maksa. Zapominałeś o ludziach którzy potrafią dzwonić o 24 bo im internet nie działa, zapominałeś o sprzęcie potrzebnym do montaży, głupia drabina, wiertarka, jakiś stary samochód, a o Twoim czasie (którego na początku będziesz potrzebował defacto strasznie dużo) już nie wspomnę...


Na górę
Post: pn, 23 gru 2013 14:08:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 18 gru 2006 0:39:15
Posty: 815
lardux pisze:
wrzesien91 - podłączając 100 ludzi do 3 sektorów w jednym miejscu, spowodujesz taki wzrost zakłóceń że nie będzie Ci to w ogóle chodziło, pytałeś po co w każdej wiosce maszt, bo właśnie tak to się robi, mało tego, jak jest duża wiocha, to stawia się nawet kilka satelit które są połączone do głównego masztu i przesyłają dane dalej..

O czym zapominałeś? o UKE - jest taka instytucja, do której musisz się zgłosić, złożyć papiery, a potem co roku kolejną ryze papierów wysyłać, potrafią wkurzyć człowieka na maksa. Zapominałeś o ludziach którzy potrafią dzwonić o 24 bo im internet nie działa, zapominałeś o sprzęcie potrzebnym do montaży, głupia drabina, wiertarka, jakiś stary samochód, a o Twoim czasie (którego na początku będziesz potrzebował defacto strasznie dużo) już nie wspomnę...



szer 20mhz, 5ghz, jesli zero linków maks jeden, może i dałby rade ale 33 osoby na sektor- ała. wolałbym już 4 sektorki z mniejszym kątem i po 25 luda, ale tak nigdy nie ucelujesz... nie ma "symetrycznych" instalacji. Z jednej strony bedzie więcej z drugiej mniej. Zawsze coś.

Uke - aha niestety. ryza papieru i 2 dni na wypełnianie tego.

Sprzęt - Jak kolega pisał.
Drabina - 800 pln
Liny szelki inne zabezpieczenia - 400 pln
Wiertarka AKU - używka 500 pln
Wkrętarka AKU - wyrobisz się w 500pln używana.
(osobiście używam makity BHP 453 RFE - w kominy z udarem wchodzi pięknie, nie musze przedłuzaczy ciągać)
Wiertarka udar - 600pln nowa
Inne gratki ok 300 pln, wkretaki, wiertła ( w tym cienkie długie min 60cm, a przydaje się także o dł 1 m)
3k jak w morde strzelił....

Baza - 4k

I teraz per klient
antena kabel itd itd - od 250 do 400 pln. Jak zapłaci super, ale wątpie. No chyba, że nie ma neostrady i LTE nie działa :)

Serwer 1,5k, oprogramowanie fvat itd - 1k.

Na start 100 klientów jedna baza - 45-50k nie twoje.

Zysk:
100x 40pln = 4k

Koszt łacza? Obstawiam na 1,5k.
Prąd 50-100 pln
Zus (ja na szczęście pracuje u innego pracodawcy wiec płace tylko zdrowotną 261 pln - tak samo policze Ci)
inne koszta 250 pln (ksiegowa, wydruk i wyslanie fvat).



Tak więc masz 2k w plecy. Zostaje Ci 2K. Jeśli nic się nie skisi (w co wątpie) inwetycja zwróci sie po ponad 2 latach.
Nie licze tu twojego czasu.

Po niecałych dwóch latach przyjdzie Ci placić VAT i dochodowy.
Tak więc 2k (które Ci zostaną) - 23% vat, - 19% dochodowy = 1100 pln.

Zanzaczam - zero awari, uszkodzen sprzętu itd. Wystarczy dobra burza i jesteś w plecy 2-5 K.


A auto? Oczywiście można prywatnym.


Nie jest to miły fajny i prosty biznes, chyba jak każdy.

Ale powodzenia.

_________________
Profesjonalne strony https://www.estymo.pl


Na górę
Post: pn, 23 gru 2013 15:14:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8278
Jak jakiś czas temu sprawdzałem swoje zestawienia z zeszłych lat, to pierwszego roku bycia ISP byłem prawie 50 tyś. zł netto na minusie. Oczywiście każdy kolejny rok był już lepszy, ale ten pierwszy na długo zapada w pamięci.

Fajny start w tym biznesie to był dobrą dekadę temu. Teraz bez 100-200 tyś. zł to raczej nie ma jak rozwinąć skrzydeł. A ryzyko jest b. wysokie że się coś nie uda więc nie ma co się pchać w kredyty.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 14:48:43

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl