Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 26 paź 2012 14:32:58 
   Tytuł: Przejscie na VLANy
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1797
Witam
Od razu przepraszam jeśli zły dział ale nie chciałem pakować tego pod MT i UBNT gdzie idzie niemal wszystko. Przejalem nie dawno siec i musze zmienic jej koncepcje. Obecnie wszystko jest w bridge'u. Do SXT1 podlaczony jest router na Debianie ktorego likwiduje i podpinam do niego lacze od mojego dostawcy. Na Omnitiku1 robie router dla klientow laczacych sie radiowo do niego + kliku na ether1. Problem w tym, że łączą się do niego jeszcze dwa inne SXT które tworzą szkielet sieci i za nimi są inne urządzeia, które miały by mieć zewnętrzny adres IP. Na Omnitiku 2 robię router na wlan0 a przez eth2 pcham sygnał do kolejnego RB433 gdzie jest router. To jest jeszcze dla mnie do ogarniecia ale jak uporac sie z Omnitikiem3 Chce mu dac DHCP + router na wlan0 jak i ethernet bo za nim mam podlaczanego switcha w ktorym jest zwykly AP na ktorym nie idzie zrobic routera. Stymze mam problem bo Omnitik1 i 3 aja DHCP i "slysza sie na wzajem" Jedynym rozwiazaniem jakie przychodzi mi do glowy jest zrobienie routera na SXT4 tylko jak wtedy przzydziele zewnetrzny adres IP dla Omnitika 3 ? Czy sprawdzily by sie w tej sieci vlany? Jesli tak, to jak je rozplanowac? Prosze was o pomoc. Wybaczcie ale brakuje mi pomyslow.

Schematyczny rysunek sieci:
Obrazek


Na górę
Post: pt, 26 paź 2012 14:57:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1705
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
routing :)

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: pt, 26 paź 2012 17:15:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 151
Lokalizacja: Wrocław
Nie wiem ile tam ruchu bedziesz mial itp, ale moze vlany + routing na patyku polaczeniem trunkowym?

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Post: śr, 28 lis 2012 9:49:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 17 cze 2010 11:12:20
Posty: 794
Lokalizacja: RP
każdy MT ma być routerem + NAT na każdym MT gdzie są klienci a powinieneś to dać do działu sieci komputerowe, którego nie ma i pewnie nie będzie jak TAPATALK xD


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 23 wrz 2018 16:35:28

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl