Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 911 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 16 maja 2012 21:26:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8379
Kto ma TN-C, ten ma. Ja działam na terenie tylko gdzie jest TT, także nie ma nigdzie PEN, tylko L,N z przyłącza a PE własne. Tam gdzie jest bolec, to jest uziemienie, żadne zerowanie. Różnicówka działa, a nie tylko wygląda że działa.

Jak się upali N w skrzynce, to problem z netem to najmniejszy problem, ale też nie mój. UBNT i jego pobór rzędu 10W tego nie zrobi, więc mam to w nosie.

Panowie, my montujemy urządzenia do świadczenia usług telekomunikacyjnych. Co z tego że większość z nas ma np. SEP, itp i na codzień robi też elektrykę - jak klient chce poprawić/naprawić/zmodernizować instalację elektryczną, to przecież to jest oddzielna usługa.

To tak, jakby się przyszło klientowi przekopać trawnik w celu położenia przyłącza do domu, a klient sobie w tym miejscu zażyczył rabatkę z bratkami - no sorry, ale komuś się chyba pomyliły usługi :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 16 maja 2012 21:34:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 18 maja 2007 8:43:27
Posty: 344
Lokalizacja: podkarpacie
Jeśli masz układ TT no to co innego wtedy masz racje, ale w większość starych instalacji działa w układzie TN-C i dlatego taka byłą moja reakcji (przepraszam jeśli kogoś uraziłem), bo po co niepotrzebnie nadawać potencjał ziemi lub inny obcy potencjał kaloryferowi, w pewnych okolicznościach może to być niebezpieczne i przynieść więcej szkody niż pożytku.

Tak jak mówi Orin zestaw kliencki na pewno PEN nie upali a jak PEN upali się wcześniej np w złączu albo w rozdzielnicy to żadne uziemienie nie pomoże.


Na górę
Post: czw, 17 maja 2012 9:45:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 10 gru 2011 22:28:59
Posty: 164
Lokalizacja: Koszyce/Nowe Brzesko/Drwinia/Szczurowa
no no temat się rozwija a zaczął od 10 zasilaczy, prawda jest tak że jak się spali zasilacz czy coś z UBNT to aby klient było zadowolony i tak trzeba go wymienić na swój koszy, więc jak już ma się coś upalić to niech będzie to zasilacz :)

_________________
http://www.facebook.com/nitronetplus
LUBIĘ TO!!

z góry przepraszam za błędy


Na górę
Post: czw, 17 maja 2012 10:51:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
OK każdy ma swoje patenty i trzeba sobie radzić są różne instalacje itd. tak jak mówiłem czasem trzeba szukać tego "uziemienia" w innych miejscach jak np. kaloryfer oczywiście, że trzeba sprawdzić czy to ma wgl. jakiś sens ale z reguły ma, w większośći w tych domach to o plastikowych rurkach w instalacji C.O nawet nie słyszeli :) .


Na górę
Post: ndz, 27 maja 2012 22:36:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 10 gru 2011 22:28:59
Posty: 164
Lokalizacja: Koszyce/Nowe Brzesko/Drwinia/Szczurowa
więc tak na głównym maszcie szykuje się dość gruba przebudowa, na pewno będzie ciekawie, doszło kilka lokalizacji i co mnie zaskoczyło 2 telefony od firm konkurencyjnych z mojego regionu czy nie chciał bym sprzedać firmy we wrześniu,

przebudowa masztu max do 2 tygodni, potem mała modernizacja strony www i dość ciekawa promocja na Wakacje

oto kilka fotek jak to jeszcze teraz wygląda
Obrazek

Obrazek

i tak fotka żeby nie było że jest to jakieś mega wielkie
Obrazek

_________________
http://www.facebook.com/nitronetplus
LUBIĘ TO!!

z góry przepraszam za błędy


Na górę
Post: ndz, 27 maja 2012 22:48:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
Ja na twoim miejscu zainwestowałbym w maszt kratownicowy bo możesz sobie wejść elegancko poustawiać itp. taki maszt 6m ma mały promień do odciągów spokojnie zmieścisz je na tym daszku. wyżej to już niestety kotwy do ziemi.


Na górę
Post: ndz, 27 maja 2012 22:52:02 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
a po co krata. Niech sobie tylko dorobi takie schodki/drabinkę jak np komórkowcy mają na np blokach i spokojnie mu wystarczy.


Na górę
Post: ndz, 27 maja 2012 22:55:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
Tak ale chce dokładać anteny więc na kracie lepiej to zagospodaruje, nie wiem jaki ma wymiar ten dach ale jakby dać na 4 strony odciągi to może i 8m by dało radę postawić.


Na górę
Post: pn, 28 maja 2012 15:51:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 18 maja 2012 19:05:18
Posty: 6
Witam, mam prośbę jeśli masz możliwość to czy mógłbyś wstawić trochę fotek z twojej serwerowni ? (tej ładnej altanki :P)


Na górę
Post: pn, 28 maja 2012 23:01:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 10 gru 2011 22:28:59
Posty: 164
Lokalizacja: Koszyce/Nowe Brzesko/Drwinia/Szczurowa
rura tańsza od kratownicy, po za tym żadne "pijany idiota" nie wyjdzie po samej rurze do góry, jutro bede robił uchwyty ma maszt więc zobaczycie jak to będzie wyglądać. Na maszcie będzie wisieć max 4-6NB i 3Sektory i Dosył nic więcej będzie luźno

SanKen
jak chce fotki tej serwerowni??

_________________
http://www.facebook.com/nitronetplus
LUBIĘ TO!!

z góry przepraszam za błędy


Na górę
Post: wt, 29 maja 2012 11:29:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 10 gru 2011 22:28:59
Posty: 164
Lokalizacja: Koszyce/Nowe Brzesko/Drwinia/Szczurowa
Dziś z samego rana postanowiłem zawalczyć z uchwytami na Sektory i NB na mój maszt.
Koszt jednego uchwytu to jakieś max 25zł, potrzebne będzie:
-6sztuk uchwytów antenowych na allegro po 7zł 1sztuke
-2 Metry rurki 1cali cienka ścianka 15zł
-papier ścierny arkusz 1zł
-6 śrub 4cm, 6 podkładek, 6 nakrętek wszystko na klucz 10 4zł
-spray chrom 10zł
Do tego wiertarka, wiertła, szlifierka i klucze
Więc tak wiercimy w uchwytach dziurki, wyciągamy kork.

Obrazek

Obrazek


tniemy rurkę na 3 równię kawałki, jakieś 67cm i wkładamy do od ślepionych rurek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek


czyścimy papierem ściernym, wycierami żeby nie było rdzy i można malować ja dałem jeszcze podkład bo miałem jakieś stary, lakier chrom i doszedł jeszcze bezbarwny bo też była jakaś puszką w domu
Obrazek

Obrazek

Obrazek


efekt końcowy mi się podoba i spełnia swoje zadanie, Sektor pasuje na to idealnie
Obrazek


podsumowując fajnie to wyszło i naprawdę jest to funkcjonalne, jest to bardzo stabilne i można obwiesić to jak choinkę w moim przypadku ma tam wisieć 3 NB

_________________
http://www.facebook.com/nitronetplus
LUBIĘ TO!!

z góry przepraszam za błędy


Na górę
Post: wt, 29 maja 2012 13:54:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2466
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
dobrze kombinujesz ale podstawy tych twoich uchwytów nijak się mają do masztu i kolejna rzeźba lepiej byłby zastosować takie uchwyty do balustrady i w niej zamontować wspomnianą rurkę

http://www.dipol.com.pl/oferta-instalac ... u,4611.htm oferta spora i możliwości też kilka


Na górę
Post: wt, 29 maja 2012 18:44:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 16 lut 2008 21:14:47
Posty: 319
NNT pisze:
więc tak na głównym maszcie szykuje się dość gruba przebudowa, na pewno będzie ciekawie, doszło kilka lokalizacji i co mnie zaskoczyło 2 telefony od firm konkurencyjnych z mojego regionu czy nie chciał bym sprzedać firmy we wrześniu,

przebudowa masztu max do 2 tygodni, potem mała modernizacja strony www i dość ciekawa promocja na Wakacje

oto kilka fotek jak to jeszcze teraz wygląda
Obrazek

Obrazek

i tak fotka żeby nie było że jest to jakieś mega wielkie
Obrazek


ten talerz to co to jest jeśli można wiedzieć bo wygląda znajomo


Na górę
Post: wt, 29 maja 2012 18:48:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1495
Lokalizacja: Katowice
rocket dish?

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: wt, 29 maja 2012 23:01:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 10 gru 2011 22:28:59
Posty: 164
Lokalizacja: Koszyce/Nowe Brzesko/Drwinia/Szczurowa
OloWeb
to tak na szybko

Obrazek


rura = O
AB, BC, CA uchwyty,
wszytko idealnie pasuje i nie ma problemu z montażem

dokładnie tak rocket dish 34dbi

_________________
http://www.facebook.com/nitronetplus
LUBIĘ TO!!

z góry przepraszam za błędy


Na górę
Post: śr, 30 maja 2012 10:04:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 18 sty 2008 16:43:34
Posty: 929
Widzę, że działasz :ok: co do tego disha po drugiej stronie to samo? jaka odległość linku?


Na górę
Post: czw, 31 maja 2012 14:25:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 10 gru 2011 22:28:59
Posty: 164
Lokalizacja: Koszyce/Nowe Brzesko/Drwinia/Szczurowa
tak z drugiej strony też disch link około 20km

_________________
http://www.facebook.com/nitronetplus
LUBIĘ TO!!

z góry przepraszam za błędy


Na górę
Post: czw, 31 maja 2012 14:42:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2307
NNT pisze:
z drugiej strony też disch link około 20km

nice.
długo wizowałeś ? : ) ile max Mbps i pps wyciskasz w tym linku ?


Na górę
Post: sob, 02 cze 2012 23:18:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 10 gru 2011 22:28:59
Posty: 164
Lokalizacja: Koszyce/Nowe Brzesko/Drwinia/Szczurowa
leci na ubnt 117/117

dziś dorwałem nową miejscówkę jest tam jedna firma która sprzedaje Neta nie wiem po co im tyle skrzynek i anten ale według mnie straszny "misz - masz"
Obrazek


ja tam zamontuje 7metrową rurkę, na początek bullet m5 i dookólna a dosył będzie po przez NB 22---><---NB 22 link około 10km widoczność idealna, eter po drodze w miarę czysty

a ty fotka z mojego magazyny 2m x 1m na razie wszystko się mieści.
Obrazek

Obrazek


ps.może komuś wyda się to głupie że robię fotki wszystkiemu ale jest to dla mnie jakaś motywacja i pamiątka, a forum w tym pomaga

_________________
http://www.facebook.com/nitronetplus
LUBIĘ TO!!

z góry przepraszam za błędy


Na górę
Post: ndz, 03 cze 2012 2:42:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1794
NB22 na 10 km? Trochę daleko jak na ten sprzęt.

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: ndz, 03 cze 2012 9:08:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2466
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
colir pisze:
NB22 na 10 km? Trochę daleko jak na ten sprzęt.



nb25 dałbym (cenowo 50zł wiecej wyjdzie) ale będzie za pewnie lepszy i stabilniejszy sygnał


Na górę
Post: ndz, 03 cze 2012 10:23:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 10 gru 2011 22:28:59
Posty: 164
Lokalizacja: Koszyce/Nowe Brzesko/Drwinia/Szczurowa
w domu mam wolne 2 NB 22 więc zrobię to na nich zobaczę jak będzie się łączyć i jaka będzie przepustowość, myślę że powinno być na początku w miarę oki, jeśli mnie to nie zadowoli na pewno zmienię na dużego NB.

_________________
http://www.facebook.com/nitronetplus
LUBIĘ TO!!

z góry przepraszam za błędy


Na górę
Post: wt, 05 cze 2012 22:09:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3020
zabawa z NB22 na taka odległość to tylko strata czasu, od biedy jak już musisz coś dać to NB25, a jak chcesz to zrobić raz i porządnie to najlepiej rocket plus nowe jurki lub disze z cybera, ewentualnie jak masz za duzo kasy to powerbridge m5


Na górę
Post: wt, 05 cze 2012 22:33:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1406
Lokalizacja: Stalowa
jesli sredni syf to nb 25 i zaskoczy

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: sob, 09 cze 2012 22:36:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 10 gru 2011 22:28:59
Posty: 164
Lokalizacja: Koszyce/Nowe Brzesko/Drwinia/Szczurowa
dziś udało się zakończyć przebudowę, trwała w sumię 5 godzin w czym 2godziny userki były bez neta, doszło jeszcze 6m
do samej góry wleciał disch, pod to sektory. w najbliższym czasie dojdzie kilka NB i do wakacji myślę że nie będę nić zmieniał, jedna marna fotka bo już padało zrobiona na szybko.
Obrazek

_________________
http://www.facebook.com/nitronetplus
LUBIĘ TO!!

z góry przepraszam za błędy


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 911 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 20 lis 2018 1:37:33

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl