Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 13 gru 2011 12:23:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 13 gru 2011 12:07:23
Posty: 21
Witam,
W ramach zaliczenia przedmiotu mamy do wykonania projekt sieci komputerowej (od ogółu do szczegółu). Najlepsze jest to, że wiedza na temat projektowania sieci jest zerowa a zajęcia wyglądają tak, że tylko co tydzień spotykamy się aby zaprezentować nasze wypociny i wprowadzić ewentualne poprawki.

I teraz chciałbym Was się zapytać - z jakiś źródeł (książek) mogę dowiedzieć się jak projektuje się sieci komp. (tzn. gdzie osadza się kable, jakie rozwiązania/urządzenia się wykorzystuje..., i wszystkie inne potrzebne informacje)

Jako "motyw przewodni" tego cało projektu jest to, że firma dla której ma być zaprojektowana sieć musi składać się z dwóch budynków (co najmniej 60osób) i topologia sieci to gwiazda. Resztę informacji należy samemu "wymyślić" :P

Pozdrawiam,
Michał

_________________
Kluczem do szczęścia jest posiadanie marzeń, kluczem do sukcesu jest ich realizacja..


Na górę
Post: wt, 03 sty 2012 14:47:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 maja 2011 9:27:35
Posty: 743
Zobacz tu:

http://www.google.pl/search?q=sieci+kom ... 24&bih=595

W wynikach jest sporo informacji.


Na górę
Post: wt, 03 sty 2012 20:48:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15821
Lokalizacja: Wrocław
http://helion.pl/ksiazki/okablowanie-st ... okast3.htm -np. taka książka troche pomoże w rozplanowaniu okablowania (bo o to + dobór sprzętu + dobór łacza, usług itp chodzi głównie w tego typu projektach). Książka nie jest rewelacyjna, ale.. ujdzie.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: czw, 05 sty 2012 19:43:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 13 gru 2011 12:07:23
Posty: 21
Witam ponownie,
z projektem idę powoli do przodu. Mam jednak pytanie odnośnie adresacji IP poszczególnych sprzętów.
W swoim projekcie mam bardzo podobny podział na VLANy jak na poniższej fotce:

Obrazek



Nie rozumiem dokładnie dlaczego np. w adresie 10.0.0.0/24 po sleszu jest 24? Z tego co czytałem (z wikipedii) to przy adresowaniu sieci, stosuje się adresy prywatne, np. 10.0.0.0 ale z maską 255.0.0.0
A z tego przykładu 10.0.0.0/24 wynika, że tutaj jest maska 255.255.255.0, tak? (co jeszcze bym musiał ewentualnie wiedzieć na ten temat?)

_________________
Kluczem do szczęścia jest posiadanie marzeń, kluczem do sukcesu jest ich realizacja..


Na górę
Post: czw, 05 sty 2012 20:54:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5173
no właśnie maska określa ile hostów liczy podsieć.
i w podanej tabulce to administrator zadecydował że taka podsieć ma taką maskę, bo że tak powiem miał wolną rękę :)


Na górę
Post: czw, 05 sty 2012 21:21:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 13 gru 2011 12:07:23
Posty: 21
Ok, teraz wszystko jasne.

Mam jeszcze pytanie odnośnie podsieci np. : Sala konferencyjna 1
W sali konferencyjnej będzie access point i w/g tej tabeli wynika, że do sieci mogą dołączyć tylko 2 hosty, tak, dobrze to rozumiem? Jeśli tak, czy to nie jest trochę bezsensowne?

_________________
Kluczem do szczęścia jest posiadanie marzeń, kluczem do sukcesu jest ich realizacja..


Na górę
Post: czw, 05 sty 2012 21:56:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 24 paź 2009 14:13:02
Posty: 475
Będzie mógł się podłączyć tylko 1 host, bo tyle wynosi liczba adresów IP 2 ^ ( 32 - 30 ) - adres na przydzielenie go na routerze głównym - adres sieci - adres broadcast, co daje 1.
Obstawiam jednak, że owy 1 adres IP o którym mowa to adres IP dla urządzenia, które będzie robiło w tej sali za Access Pointa, nie zaś dla klientów.


Na górę
Post: czw, 05 sty 2012 22:02:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 14 gru 2011 13:25:19
Posty: 89
Jeżeli masz tam już bramę, to w takim razie tylko jeden host. Zamysł mógł być taki, że ten jeden adres przypada na AP na którym jest NAT, ale to oznaczałoby brak dostępu do sieci wewnętrznej z tej sali. Wówczas jedyną opcją byłby VPN z lapków pracowników do sieci wewn., co wcale nie jest takie głupie.


Na górę
Post: czw, 05 sty 2012 22:19:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 13 gru 2011 12:07:23
Posty: 21
@felipe - chyba właśnie o to chodzi i tak też u siebie zrobie (nie pomyślałem tutaj o zastosowaniu NATu), thx.

_________________
Kluczem do szczęścia jest posiadanie marzeń, kluczem do sukcesu jest ich realizacja..


Na górę
Post: sob, 07 sty 2012 13:32:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 13 gru 2011 12:07:23
Posty: 21
Nie chcę zaczynać nowego tematu (chyba, że zajdzie taka potrzeba)..

Chciałbym w Visio zaprojektować taką szafę rack:
Obrazek


Aktualnie w Visio mam tylko samą szafę (brakuje mi panelów). Z tego co czytałem to trzeba je sobie ściągnąć. Teoretycznie w założeniach sieci przyjąłem, że bedę wykorzystywał sprzęt firmy Cisco (te przykładowe szafy też niby są Cisco).

Skąd pobrać 'dokładnie' takie wzorniki?

Edit:
W sumie jakby ktoś chciał się podjąć dokończenia tego projektu to podaje link:
viewtopic.php?f=22&t=33966

_________________
Kluczem do szczęścia jest posiadanie marzeń, kluczem do sukcesu jest ich realizacja..


Na górę
Post: wt, 10 sty 2012 16:35:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 maja 2011 9:27:35
Posty: 743
Zobacz tu:

http://www.cisco.com/web/about/ac50/ac47/2.html

http://ftp.ipsyn.net/pub/mirrors/cisco/icons/visio/

http://www.ccieadvisor.com/cisco-visio-stencils.html#


Na górę
Post: wt, 10 sty 2012 21:12:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 13 gru 2011 12:07:23
Posty: 21
thx. Sprawdzę to...

_________________
Kluczem do szczęścia jest posiadanie marzeń, kluczem do sukcesu jest ich realizacja..


Na górę
Post: czw, 12 sty 2012 23:25:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 13 gru 2011 12:07:23
Posty: 21
Mam do Was pytanie - mianowicie w jednym gotowym projekcie takie coś:

Cytuj:
Łącze wydzierżawione zostanie od Telekomunikacji Polskiej. Odległość pomiędzy
budynkiem A a budynkiem C wynosi około 4000 metrów. Telekomunikacja Polska nalicza
opłaty za każdy kilometr. Najodpowiedniejszym łączem wydzierżawionym dla naszej firmy
będzie łącze o przepływności 34 Mb/s. Poniżej znajdują się tabelki przedstawiające koszta
związane z dzierżawą łącza 34 Mb/s.


i dalej podane są ceny..

Chodzi mi jednak oto, że ja nie mogę znaleźć żadnej oferty tp z prędkością większą niż 2Mb/s :/

Orientuje się ktoś z Was jakie ceny są teraz aktualne?
Ile może kosztować łącze dzierżawione o prędkości 155Mb/s ? (google nie chce ze mną współpracować )

_________________
Kluczem do szczęścia jest posiadanie marzeń, kluczem do sukcesu jest ich realizacja..


Na górę
Post: sob, 14 sty 2012 19:38:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1374
Lokalizacja: Rzeszów
czytaj forum
w wątkach o dostępie operatorskim ludzie piszą ile płacą za metro ethernet


Na górę
Post: ndz, 04 mar 2012 19:53:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2228
mikajlo pisze:
Mam do Was pytanie - mianowicie w jednym gotowym projekcie takie coś:

Cytuj:
Łącze wydzierżawione zostanie od Telekomunikacji Polskiej. Odległość pomiędzy
budynkiem A a budynkiem C wynosi około 4000 metrów. Telekomunikacja Polska nalicza
opłaty za każdy kilometr. Najodpowiedniejszym łączem wydzierżawionym dla naszej firmy
będzie łącze o przepływności 34 Mb/s. Poniżej znajdują się tabelki przedstawiające koszta
związane z dzierżawą łącza 34 Mb/s.


i dalej podane są ceny..

Chodzi mi jednak oto, że ja nie mogę znaleźć żadnej oferty tp z prędkością większą niż 2Mb/s :/

Orientuje się ktoś z Was jakie ceny są teraz aktualne?
Ile może kosztować łącze dzierżawione o prędkości 155Mb/s ? (google nie chce ze mną współpracować )


bo taka oferta jest ustalana indywidualnie w zależności od warunków technicznych lokalizacji wolumenu i widzi mi się opiekuna :P

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pn, 05 mar 2012 11:31:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 sie 2011 21:12:43
Posty: 6
Witam, i podbijam temat :). Jaki polecacie przełącznik warstwy core i grupowe dla firmy, około 400 użytkowników, trzy budynki. Przeglądając ofertę cisco wybrałem WS-C3560E-12SD, wyposażony w 12 złączy SFP, które zostaną wykorzystane do przyłączenia do IDFów. Czy to jest dobry wybór, czy istnieją lepsze wydajniejsze rozwiązania?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 14 lis 2018 7:20:33

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl