Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 23 paź 2011 18:02:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 09 mar 2009 0:30:35
Posty: 130
Witam,
Na zajęciach z projektowania sieci bezprzewodowych otrzymałem "projekt sieci osiedlowej".
Mam więc zamiar skorzystać ze sposobności i dowiedzieć sie możliwie wiele od strony praktycznej odnoścnie projektowania takich sieci. Jest tu wielu WISPów więc chyba jest szansa na kilka praktycznych porad :)


Znalazłem średniej wielkości osiedle na płaskim terenie bez żadnych drzew. Są malutkie firemki, domy jednorodzinne, małę i duże bloki. (obrazek poniżej)
Obrazek


Liczby na budynkach sugerują ilość potencjalnych zainteresowanych zakładając niewielką bądz żadną konkurancję w okolicy. Dodatkowo kolor budynków mówi o ich wysokości (od 5 pięter do parteru)
Jako NOC zaznaczyłem usytuowanie "serwerowni".

Bardzo wstępne i ogólne ustalenia:
-802.11g lub a ?? (WiMAX chyba zupełnie bez sensu?)
-około 160 klientów (sam przyjąłem taką liczbę chętnych w najbliższej przyszłości)
-oferowane łącza od 2 do 4 Mbps
-overload ok 8:1 => łącze podstawowe ok 60Mbps ???
-między dużymi blokami P2P na antenach kierunkowych (jakie AP ?)
-na skrajnych blokach dodatkowo AP+anteny sektorowe obsługujące kilka domków (w domkach zew. penel + APC Ovislink )
-w każdym bloku zarządzalny switch na ostatnim piętrze(jak z prądem dojść ?) i do lokali sketką kat 5e, 6 czy 7 ? (jakie są realia na dzień dzisiejszy?)
-wszystko spinało by się w NOC do np switcha do którego byłby podłączony wydajny serwer proxy/DHCP/NAT/firewall/SNMP.... na linuxie NND/Slackware/Debian
-jakieś łącze zapasowe na czarną godzinę ?
-jakieś sprzęty zapasowe ? (oczywiście prowadzący nie przyjmie obecnych silnie redundantnych rozwiązań opartych o trójwarstwową hierarchie, STP itd. takich jak sugeruje np. CISCO)
-zakładam że ze wszelakimi pozwoleniami nie bedzie problemu.
-logowanie ruchu i przechowywanie go (co logować i jak długo przechowywać?)
- o czym zapomniałem jeżeli chodzi o najogólniejsze założenia ?

Chętnie posłucham porad czy konstruktywnej krytyki. Proszę pamiętać że to nie komercyjny, realny projekt, a akademicki przykład do nauki. Chciałbym wspólnie wypracować możliwie idealną sieć dla danego przykładu. Dodatkowo MUSI to być sieć w sporej cześci BEZPRZEWODOWA oraz koszty muszą być "znośne".

Pozdrawiam i liczę na wspólną dyskusję


Na górę
Post: ndz, 23 paź 2011 20:03:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1704
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
bloki pospinać na Nanostation M5 Loco, na bloku bliżej tych jedno pietrowych wrzucić tez ns m5 loco jako sektor, z prądem na samej górze, przecież powinny być skrzynki elektryczne na korytarzach, do bloków co jest więcej ludzi dajesz switche 48 portow ( z zapasem ) albo jakis 24 porty zarzadzalny i ewentualnie pozniej cos dokladasz, urzadzenia na dachu zasilane poe.

na domkach zestawy klienckie NS M5 loco, jako rotuer moze być nawet rb np. 450g + serwer jako uzupełnienie na logi itp.

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: ndz, 23 paź 2011 22:13:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 09 mar 2009 0:30:35
Posty: 130
Czyli krótko mówiąc NS M5 loco i nic poza tym ;p

To jeszcze banalne pytanie czy faktycznie można z połączenia takich urządzeń "wydoić" ponad 100Mbps realnego transferu i powinienem zastosować tu jak rozumiem tryb mostu P2MP (o ile to cacko potrafi takie cuda)?

Lekko zmieniłem ustawienie NOC i zaplanowałem pokrycie sygnałem ... czy to ma sens ?
Obrazek


pozdrawiam


Na górę
Post: pn, 24 paź 2011 8:07:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1374
Lokalizacja: Rzeszów
jakiś sens w tym jest ale może na bazę dać z dwa sektorki + rockety(oszczędzisz 4 kanały w eterze). co do transferów ponad 100 mbit to delikatnie z tym (idelane strefy itp i to tylko fdx bo porty są 10/100) ja osobiście na loco wydarłem 70 czy coś koło tego przy znośnym pingu na 500 m


Na górę
Post: pn, 24 paź 2011 9:56:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 09 mar 2009 0:30:35
Posty: 130
cenna uwaga.

Niestety jeszcze nie zdążyłem zapoznać sie dokładnie z ofertą Ubi. NS ... ale może dziś po pracy sie uda. Pozdrawiam

PS: Już widze że to urządzonko bardzo podobne do Loco M5 tyle że zamiast zintegrowanej anteny możemy wstawić własne. Pytanie jakie powinny to być anteny i ich układ względem siebie żeby MIMO dalej działało? Jak rozumiem to jest jedna z najwiekszych zalet tego sprzętu i jak ustawimy w skrajnym przypadku dwie anteny kierunkowo w odwrotnym kierunku to z MIMO nici ?


Na górę
Post: pn, 24 paź 2011 21:00:01 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5122
ns m5 ma 2 lany i brak możliwiści podpięcia zewnętrznej anteny.
NS z kolei nie obsługuje mimo 2x2 i ma gniazdo na zenętrzną antenę (jedną)


Na górę
Post: pn, 24 paź 2011 21:18:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 09 mar 2009 0:30:35
Posty: 130
pisałem o rocketach odnośnie anten


Na górę
Post: wt, 25 paź 2011 19:29:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1374
Lokalizacja: Rzeszów
są gotowe anteny od ubi do mimo :

http://www.cyberteam.pl/produkt/show/742/Ubiquiti-airMAX-Sector-16/120.html

takie dwie wystarczą na twoje potrzeby


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 14:25:46

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl