Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 22 lip 2011 9:59:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 lip 2011 23:05:45
Posty: 105
Jest to mój pierwszy temat a za razem post więc witam serdecznie wszystkich fachowców i amatorów na tym forum.

Buduję (zamierzam budować ) nową sieć bezprzewodową w mojej miejscowości. Jest małą wieś ok 900 mieszkańców w województwie wielkopolskim. Na lokalnym rynku jedyną konkurencją jest CDMA Orange, iPlus i inne badziewia. Tepsa dociera ale odłączyli wieże i wszystkim po montowali terminale GSM. Totalna dziura medialna. W sumie już kilka lat temu myślałem żeby zrobić sieć ale jakoś odeszło w niepamięć, teraz się za to zabieram. Potrzebuję rady fachowców na temat mojego sprzętu i projektu. Więc zaczynam:)
Teren pod wzniesieniem http://www.fotoload.pl/index.php?id=e34 ... 171d605460 planowane miejsce pierwszej stacji bazowej to wieża kościoła. No i tu właśnie zaczyna się problem, nie chciał bym wydawać za dużo pieniędzy na antenki a z drugiej strony chcę obsłużyć jak najwięcej klientów. Na focie http://www.fotoload.pl/index.php?id=65d ... b8768e9448 widać planowane umiejscowienie anten. Problem polega na tym że trzeba by zastosować wyżej 2 anteny dookolne aby można było podłączyć klientów po obu stronach wieży. I do tego dochodzi jeszcze niżej sektor dla klientów oddalonych 4-5 km. Poradźcie Panowie, może my u góry dać tylko jedną dookolną, może ktoś ma doświadczenie w takiej sytuacji.

Druga sprawa to sprzęt. cała sieć będzie chodzić w MIMO 2x2 końcówki Nano Station Loco M5. Bazy Antenki z Ubiquiti AirMax i Rocket M5, sektor również z UBNT. Jako główny koncentrator RB493G z most na Nano Brodge M5. Całość na schemacie przedstawia się następująco: http://www.fotoload.pl/index.php?id=9d1 ... b448a8b801
Proszę o opinię na temat moich planów, wszystkie uwagi i krytykę przyjmę na barki.


Na górę
Post: sob, 23 lip 2011 1:14:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1575
ogolnie git napewno musisz poczytac i cos kupic aby zaczac sie uczyc;). tylko na kosciele zalozylbym 3x120 16 sektorki (3sztuki) zamiast omni a odnosnie drugiej bazy tez z niej widac cos czego nie widac z kosciola? nie lepiej np. polaczenie na koniec wsi lub inny punkt gdzie np. nie widac kosciola a jego bedzie widac zeby pokryc mniej wiecej cala miejscowosc sygnalem?
ogolnie dobrze ze widzisz to tak a nie na antenach yagi peel apkach edimaxach etc:D

_________________
Brakuje czasu żeby się dobrze wys....pać :x


Na górę
Post: sob, 23 lip 2011 18:05:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 lip 2011 23:05:45
Posty: 105
midland1 pisze:
tylko na kosciele zalozylbym 3x120 16 sektorki (3sztuki) zamiast omn

Wiesz, tak myślałem na początku lecz nie wszędzie widać zegary kościoła, dlatego muszę coś podnieść wyżej. A wyżej będzie się rzucać w oczy i mnie zjedzą jak zamontuje tam super bazę. Można dać 2 sektory pod krzyżem- ale co z klientami mieszkającymi bezpośrednio z boku anten? Najlepiej jakby tam była tylko jedna antenka dookolna, tylko jak to zrobić?
midland1 pisze:
odnosnie drugiej bazy tez z niej widac cos czego nie widac z kosciola? nie lepiej np. polaczenie na koniec wsi lub inny punkt gdzie np. nie widac kosciola a jego bedzie widac zeby pokryc mniej wiecej cala miejscowosc sygnalem?

Druga baza będzie ok 300 m dalej na kominie przychodni wys ok 15m. Na załączonej mapce na czerwono równoległymi liniami zaznaczyłem wzniesienie. Kościół jest wyżej, a klienci bezpośrednio pod wzniesieniem nie widzą wieży. Dlatego myślę że potrzebna druga stacja bazowa.
Przepraszam za poprzednią mapkę, teraz wrzucam w lepszej jakości: http://www.fotoload.pl/index.php?id=8e4 ... e5d36a6326

Cały czas się uczę (z resztą inz. uczy się całe życie), i orientuję się troszkę w temacie. Jestem po ET na PP dlatego wiem jak to wszystko działa. Specjalność mikroprocesorowe systemy sterowania.

Mam jeszcze pytanko dotyczące awaryjności sprzętu bazowego. Jak to wychodzi w praktyce?


Na górę
Post: sob, 23 lip 2011 19:39:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8278
Przy dobrej modlitwie można osiągnąć niezły uptime...

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 01 sie 2011 21:58:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 lip 2011 23:05:45
Posty: 105
Może jeszcze ktoś by coś podpowiedział.


Na górę
Post: wt, 02 sie 2011 3:16:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 lip 2006 0:10:43
Posty: 1040
Generalnie jeśli uzyskałeś zgodę na instalację anten na tym kościele, to już połowa sukcesu. Sprzęt Ubiquiti jest biały, co powoduje, że rzuca się jednak w oczy. Poza tym jest łatwy w obsłudze, przyjemny i do tego działa całkiem nieźle. :)

Przemyśl dokładnie sprawę zamocowania tego wszystkiego. Nie oszczędzaj na skrętce. Zadbaj o dobre zasilanie.
Awaryjność? Zawsze trzeba mieć pod ręką zapasowe egzemplarze urządzeń, żeby w razie awarii szybko je podmienić.

PS. Daj znać, jak przebiegają prace. :)


Na górę
Post: czw, 27 paź 2011 19:37:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 maja 2011 9:27:35
Posty: 743
Przemyśl dobrze czy nie da się założyć 3x120. Przy kilku klientach dookolna będzie działać. Ale jak podłączysz ich kilkanaście/dziesiąt to będą problemy.

A zapas na pewno się przyda. Kościół często jest najwyższym punktem we wsi i wali w niego dobrze :D Też mamy punkt na kościele i kiedyś dostał strzała to nie było co zbierać z nadajników.


Na górę
Post: pt, 28 paź 2011 7:51:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 25 sty 2011 13:29:35
Posty: 369
@Halford dzięki AirMaxowi (a raczej TDMA) w Ubnt podłączysz nawet 45 klientów na antenę, był przecież już temat o tym..
Co do białego koloru, zawsze można pomalować puszki na inny kolor, niejeden kościół ma tak zrobione z antenami GSMów, które stają się praktycznie niewidoczne :)
Ja na początku dałbym MikroTikowego patyka albo od razu kupił cały zestaw taki jak ten: http://www.cyberteam.pl/produkt/show/14 ... T-Kit.html będziesz mieć o tyle dobrze, że możesz zrealizować routing na poziomie bazy, w przypadku Ubnt będziesz musiał wstawiać jakiegoś MikroBzika przed sprzętem z bazy..

_________________
Zdjęcia seksownych i młodych dziewczyn w rajstopach


Na górę
Post: ndz, 30 paź 2011 12:38:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 lip 2011 23:05:45
Posty: 105
długo mnie nie bylo, w sumie zapracowany byłem. Baza prawie ukonczona.

U góry są 3xRocketM5 z sektorami 17/120 oczywiście pomalowane w kolorze dachu (wymóg konserwatora zabytków) 28m nad ziemią
poniżej RB 493G z porządnym buforem, zasilaczami w razie czego i kompem(terminalem do logów).
jeszcze niżej Nano Brodge M5 25 jako łącze dosyłowe (link 10km)

łączę symetryk Netia BDI 25/25

Klijenci: Nano Station Loco M5 lub Nano Station M5
Całość uruchamiana na dniach, podpięci pierwsi klijenci (ale bez netu jeszcze...)

Planowana rozbudowa o dwie kolejne bazy w innych miejscowościach.
To na tyle o postępach.
Mam jeszcze ptanko, mam z 7 klijentów w bloku niedaleko bazy, Własnie jestem na etapie spinania ich w okablowanie strukturalne i chcę wyjść jednym linkiem. Nie wiem jeszcze jakie rozwiązanie wybrać:
- czy zrobić do nich osobnego linka (osobna antenka na bazie)?
- czy podpiąć ich w bidge do sektora na bazie?
Preferował bym to drugie rozwiązanie lecz tutaj znów konserwator zabytków i całą droga uzyskania pozwolenia na antenkę na wieży. Myślałem może żeby linka dla nich pościć na loco (odległość 1km) Co o tym sądzicie? Chodzi mi o to aby ta antenka była jak najmniejsza.
Albo na razie gdy sektor nie będzie tak obciążony piśćić to przez sektor a potem przepiąć na osobnego linka. Sam niewiem :(

Drugie pytanko: Czy ktoś praktykuje ubezpieczenie sprzętu od piorunów? Co o tym myślicie? (chodzi mi tutaj o ten kościół)


Na górę
Post: ndz, 30 paź 2011 13:27:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1575
mozesz podpiac na razie w sektor a jak podepniesz kilka osob to przepniesz na cos innego. pamietaj tylko o rozsunieciu kanalow na tych sektorach itd.
jest takie ubezpieczenie np. w PZU

_________________
Brakuje czasu żeby się dobrze wys....pać :x


Na górę
Post: ndz, 30 paź 2011 16:46:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 maja 2011 9:27:35
Posty: 743
Cytuj:
@Halford dzięki AirMaxowi (a raczej TDMA) w Ubnt podłączysz nawet 45 klientów na antenę, był przecież już temat o tym..


Tak, do czasu kiedy sieć jest czysta i nie ma problemów. Wystarczy jeden komputer z jakimś syfem i cały punkt dostępowy leży.


Na górę
Post: pn, 31 paź 2011 8:07:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 lip 2011 23:05:45
Posty: 105
midland1 pisze:
mozesz podpiac na razie w sektor a jak podepniesz kilka osob to przepniesz na cos innego. pamietaj tylko o rozsunieciu kanalow na tych sektorach itd.
jest takie ubezpieczenie np. w PZU


kanały rozsunięte o 60 Mhz czyli co 3 kanał


Na górę
Post: pn, 31 paź 2011 11:03:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 mar 2008 15:49:31
Posty: 2027
u klientów rób tryb station + router i obcinaj im prędkość na ubnt. Rzadko kiedy coś się przedostaje i nie lata Ci syf po sieci od klientów.

_________________
W końcu Local Internet Registry :D
WRR-może kiedyś...


Na górę
Post: pn, 31 paź 2011 12:27:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 lip 2011 23:05:45
Posty: 105
Stasio pisze:
u klientów rób tryb station + router i obcinaj im prędkość na ubnt. Rzadko kiedy coś się przedostaje i nie lata Ci syf po sieci od klientów.


Dokładnie tak chciałem zrobić.


Na górę
Post: wt, 15 lis 2011 12:03:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 09 lis 2008 22:28:24
Posty: 255
A zmień teraz klientowi taryfę na nocną przy cięciu na CPE.

_________________
--
Pozdro :-)


Na górę
Post: wt, 15 lis 2011 13:24:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1374
Lokalizacja: Rzeszów
sheduler? albo dwie regułki w sq w zależności od godziny... baaaardzo proosstee



a sorry to tak na mt a na ubnt chyba tez jest :) a jak nie to programik piszemy co się loguje przez ssh i zmienia. zawsze się da:)


Na górę
Post: wt, 15 lis 2011 13:58:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 09 lis 2008 22:28:24
Posty: 255
Pewnie, że jest do zrobienia, ale babrania się z tym. Klucze załaduj do CPE. Skrypt puścisz o 0:00, gość włącza listwę z Twoim ubnt na czele o 0:10 i mówi, gdzie jest moje 10 megsów :-) No ale spoko.. da rade to machnąć :zlosnik:

_________________
--

Pozdro :-)


Na górę
Post: śr, 16 lis 2011 21:58:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1374
Lokalizacja: Rzeszów
nie wiem czy na ubnt jest cron ale chyba być powinien. jesli tak to prosty skrypt który będzie sprawdzał godzinę i ustawioną prędkość... np co 5 minut... jest babrania ale tylko za 1 razem :)


Na górę
Post: śr, 16 lis 2011 22:57:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 25 sty 2011 13:29:35
Posty: 369
Cron jest do zrobienia: https://208.68.95.4/forum/showthread.php?t=966 o ile już go nie dodali w standardzie :)

_________________
Zdjęcia seksownych i młodych dziewczyn w rajstopach


Na górę
Post: czw, 17 lis 2011 0:33:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 lip 2011 23:05:45
Posty: 105
Wszystko jest do zrobienia, tak jak mówicie. Nie będę dawał taryf nocnych :)
Sieć ruszyła na dniach, więc temat chyba do zamknięcia.


Na górę
Post: sob, 19 lis 2011 12:31:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 21 lip 2006 0:10:43
Posty: 1040
Do zamknięcia? A może podzielisz się z nami fotkami z instalacji? :)


Na górę
Post: ndz, 20 lis 2011 19:29:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 14 lip 2011 23:05:45
Posty: 105
szczerze, to nawet nie miałem czasu robić fotek. Ale na dniach zrobie jakieś i na pewno wrzucę.


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2012 21:56:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 317
i nie wrzucił :(


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 14:41:42

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl