Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 25 lip 2010 14:50:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 25 lip 2010 14:45:04
Posty: 1
Lokalizacja: Płock
Witam,
Mój pierwszy temat :)
Zakładam temat, którym chciałbym wspomóc sobie pracę jaką mam do wykonania - Projekt operatorskiej sieci komputerowej (coś w rodzaju sieci dla ISP). Sieć będzie działała w oparciu o urządzenia bezprzewodowe Motorola Canopy 5,4Ghz (AccessPointy, Moduły abonenckie, radiolinie). Nie będę ukrywał, że jest to temat, który wybrałem razem z kolegą na obronę pracy dyplomowej. Piszę pracę praktycznie sam bez promotora, który najzwyczajniej nas olał nie odpisując na maile i nie odbierając telefonów. Chciałbym w tym wątku pytać się Was o problemy, z którymi mam kłopoty/wątpliwości. Nie wiem czy dobrze zrobiłem zakładając temat w tym miejscu.
Urządzenia wykorzystywane w projekcie posiadamy fizycznie, włącznie z urządzeniami LAN'u.
Pierwsze pytanie dotyczy adresacji urządzeń. Na rysunku przedstawiłem 3 maszty antenowe. Na każdym z masztów po 6 sztuk Access Pointów zapewniających zasięg 360° (6 × 60°). Adresacje wymyśliłem sam i chciałem się upewnić czy aby dobrze myślę.
Obrazek:
http://zapodaj.net/3633093148be.png.html


Na górę
Post: pn, 26 lip 2010 9:15:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1495
Lokalizacja: Katowice
Tak troche odbiegając od tematu, to 200 osób na jedną antenę to troche zbyt dużo moim zdaniem.
Maska /24 chyba troche zbyt duża jest, proponowałbym stosowanie mniejszych masek, bo będzie dużo syfu latać niepotrzebnego.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: śr, 28 lip 2010 23:03:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 07 lip 2010 10:16:45
Posty: 580
Lokalizacja: Wwa
masz narzuconego producenta sprzetu (Motorola) ? to dosc kiepskie rozwiazanie i na dodatek drogie oraz stare technologicznie

Duzo lepiej pojsc w wimaxa.


Na górę
Post: wt, 31 sie 2010 15:23:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 31 sie 2010 15:10:07
Posty: 14
Sora że odbiegam od tematu, ale w jakim programie robiłeś schemat??


Na górę
Post: wt, 31 sie 2010 17:46:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 21 paź 2005 11:38:47
Posty: 1894
Lokalizacja: k/Rzeszowa
Grafika jest zrobiona w MS Visio.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 10 gru 2018 17:01:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl