Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 06 mar 2010 18:10:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 12 lis 2009 0:55:55
Posty: 25
Witam, chciałbym stworzyć ISP w niewielkiej miejscowości.
Liczba potencjalnych klientów ok 30-40. Miejscowość ta ma teren
"pagórkowaty", czy ktoś ma doświadczenia w takim terenie?
Czy są jakieś firmy które mogły by przeanalizować sensowność
przedsięwzięcia? Może lepiej nie pchać się w takie miejsca?
Co o tym myślicie?


Na górę
Post: sob, 06 mar 2010 22:00:57 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 05 sty 2007 20:32:47
Posty: 369
Ja wyznaje jedną zasadę. Brak widoczności optycznej z baza = brak możliwości technicznych.


Na górę
Post: sob, 06 mar 2010 22:01:36 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Dokładnie, teren nie ma tu nic do znaczenia. Jeżeli jest optyka to zestawiamy jak nie to BMT.

_________________
Obrazek

Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: sob, 06 mar 2010 22:14:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8379
Jak masz możliwość postawienia nadajników co pagórek, to jak najbardziej ma to sens. Lecz tylko w takim przypadku.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 06 mar 2010 23:43:07 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
polpak pisze:
Ja wyznaje jedn± zasadê. Brak widoczno¶ci optycznej z baza = brak mo¿liwo¶ci technicznych.

Dziwna filozofia... bo u mnie brak widoczno¶ci optycznej = budowa nowej mikrobazy (je¶li znajdzie siê jeszcze jaki¶ chetny na neta)


Na górę
Post: ndz, 07 mar 2010 14:00:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 12 lis 2009 0:55:55
Posty: 25
Rozumiem, a czy przeprowadzaliście testy czy taka sieć będzie działać?
Jeśli tak to jak one wyglądały?


Na górę
Post: ndz, 07 mar 2010 14:44:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 lis 2003 16:12:00
Posty: 804
Lokalizacja: Oświęcim / Wrocław
Zazwyczaj jedziemy i oglądamy. Na tej podstawie można z grubsza stwierdzić ;) A w jakim rejonie kraju chcesz budować tą sieć i ile środków chcesz na nią przeznaczyć?


Na górę
Post: ndz, 07 mar 2010 14:52:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 12 lis 2009 0:55:55
Posty: 25
Ok 8 tyś. w najlepszym wypadku. Powinno wystarczyć?
Są to okolice Podkarpacia, górki, doliny i lasy...


Na górę
Post: ndz, 07 mar 2010 15:59:31 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
Musisz poje¼dziæ po rejonie gdzie chcesz udostêpniaæ internet i zobaczyæ w których miejscach najlepiej zrobiæ nadajnik/nadajniki aby pod³±czyæ do ka¿dego okre¶lon± ilo¶æ ludzi. Najlepiej jest te¿ robiæ zdjêcia i w domu na spokojnie siê zastanowiæ. Nadajniki powinny siê widzieæ aby porobiæ mosty (chyba ¿e bêdziesz je ³±czy³ kablem ;)). Musisz wzi±¶æ równie¿ pod uwagê i¿ drzewa rosn± i na to te¿ trzeba zwróciæ uwagê. Jak nie bêdziesz chcia³ pod³±czaæ za 1 z³ to na start te 8k powinno wystarczyæ. Wszystko zale¿y od tego ile bêdziesz p³aci³ za ³±cze i czy musisz p³aciæ ZUS. No i najwa¿niejsze nie kupuj badziewia na bazy i koñcówki dla klientów. Proponujê równie¿ nie bawiæ siê 2,4GHz.
Aha i poczytaj sobie na forum odno¶nie anten na bazy i zestawy dla klientów.


Na górę
Post: ndz, 07 mar 2010 18:34:35 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1578
napisz na PW jestem z podkarpacia moze pomoge. podjade zobacze doradze pomoge ;0


Na górę
Post: ndz, 07 mar 2010 18:49:12 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pt, 28 gru 2007 10:25:04
Posty: 75
Lokalizacja: Opole
midland1 pisze:
napisz na PW jestem z podkarpacia moze pomoge. podjade zobacze doradze pomoge ;0


to ja tez sie do tego dorzucę:D:D


Na górę
Post: ndz, 07 mar 2010 23:47:38 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 12 lis 2009 0:55:55
Posty: 25
Dziękuje Panowie za odpowiedzi :)
Nie wiecie jak jest z przyłączem prądu?
Wiem że do budynku mieszkalnego to nie małe sumki,
jednak do takiej bazy?


Na górę
Post: pn, 08 mar 2010 2:14:59 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
Err pisze:
Ok 8 tyś. w najlepszym wypadku. Powinno wystarczyć?
Są to okolice Podkarpacia, górki, doliny i lasy...


Jak mam być szczery to starczy na max 2 bazy raczej bym się nie pchał w ten interes...

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pn, 08 mar 2010 10:01:23 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3019
Ale jak ma do podłączenia max 30 - 40 lodków to dwie bazy w zupełności to obsłużą no chyba że teren wymusza ich większą ilość.


Na górę
Post: pn, 08 mar 2010 10:24:28 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 12 lis 2009 0:55:55
Posty: 25
O to chodzi że są tereny praktycznie bez dostępu do internetu bezprzewodowego, nie ma takiej konkurencji. Mam jeszcze pytanie. Jeśli istnieje w miejscowości (ok 3k ludności) jedna sieć wifi, czy warto jest próbować wejść do działania w takich okolicznościach? Rozumiem że to zależy od jakości usług, ale jak oceniacie szanse?


Na górę
Post: pn, 08 mar 2010 11:22:01 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5179
zależy po ile sprzedają, po ile ty możesz sprzedawać. Jak jesteś w styanie zaoferować taniej to może się uda. Jak chcesz wystartować z takimi samymi cenami to zapewne potrzeba będzie dużo czasu. Jeśli miałbyś być droższy, to nie wróżę sukcesu. Dowiedz się 'co ludzie gadają' o tamtej firmie, jak mało kto narzeka i nie możesz dać niższej ceny to lepiej się nie pchaj.


Na górę
Post: pn, 08 mar 2010 11:56:40 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 12 lis 2009 0:55:55
Posty: 25
Dziś wieczorem zrobimy ankietę telefoniczną wśród mieszkańców ;)
Taki wywiad środowiskowy... Dziękuję.


Na górę
Post: pn, 08 mar 2010 12:17:17 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
kamikaze pisze:
max 30 - 40 lodków


Nie wiem czy ktoś tyle wytrzyma jednego wieczoru... :D

Pozdrawiam

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: pn, 08 mar 2010 12:20:57 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 lis 2003 16:12:00
Posty: 804
Lokalizacja: Oświęcim / Wrocław
He he he
Cena nie jest taka ważna, jeśli konkurencja odwala urynę na maxa, to nawet mając 80% droższy abonament dasz radę. Jeśli natomiast mają dobrą opinię, to pakując się tam z połową ich ceny będzie Ci i tak bardzo trudno.


Na górę
Post: pn, 08 mar 2010 19:40:54 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
mixerDW pisze:
Err pisze:
Ok 8 ty¶. w najlepszym wypadku. Powinno wystarczyæ?
S± to okolice Podkarpacia, górki, doliny i lasy...


Jak mam byæ szczery to starczy na max 2 bazy raczej bym siê nie pcha³ w ten interes...

MixerDW nooo na takie bazy jak ty stawiasz to pewnie starczy na max 2 :jezyk:


Na górę
Post: pn, 08 mar 2010 21:48:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
green3d pisze:
mixerDW pisze:
Err pisze:
Ok 8 tyś. w najlepszym wypadku. Powinno wystarczyć?
Są to okolice Podkarpacia, górki, doliny i lasy...


Jak mam być szczery to starczy na max 2 bazy raczej bym się nie pchał w ten interes...

MixerDW nooo na takie bazy jak ty stawiasz to pewnie starczy na max 2 :jezyk:


Ciężko by było nawet z tymi 2 :D Ale za to nie powie mi nikt, że robię uryne! Wszystko działa jak należy nie mam jakiś tam przesłuchów czy interferencji... po prostu działa :ok:

P.S. Często jest tak, że mam takie lokalizacje, że nie jest tak łatwo tam wejść i coś wymienić... a np. w zimie trzeba by czekać na pogodę to po 1 a po 2 to łatwość rozbudowy... to też jest ważne... nie będę przecież wyłączać całej bazy żeby coś po modyfikować lub coś dodać.... może na początku się o tym nie myśli ale później bywa uciążliwe a już nie mówię jak się ma pod sobą w tym rejonie klienta biznesowego (np. odsprzedaje się coś innej małej sieci) wtedy każda przerwa jest problematyczna :oczko:

--- edit... trzeba pamiętać, że zawsze coś trzeba by mieć na podmiankę bo coś się może uszkodzić lub coś jest nie tak jak zamierzaliśmy (zwłaszcza na początku jak się z wifi dopiero zaczyna) to często coś się kombinuje więc dalej twierdzę, że 8 tys. na start to wcale nie tak dużo, bo trzeba mieć jakieś łącze, skądś go trzeba mieć (nie zakładam, że 1 co to będzie głupi DSL), na czymś to łącze trzeba podzielić, jakieś biurowe duperele też potrzebne... potem dochodzi wiele innych nieprzemyślanych rzeczy i ani się nie odwrócisz a kasy nie ma już :)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pn, 15 mar 2010 11:16:10 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 12 lis 2009 0:55:55
Posty: 25
A co Panowie myślicie o technologii WiMax w takiej sytuacji?


Na górę
Post: pn, 15 mar 2010 11:46:40 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 lis 2003 16:12:00
Posty: 804
Lokalizacja: Oświęcim / Wrocław
Moim skromnym i prywatnym zdaniem jako "ostatnia mila" dla klientów indywidualnych kompletnie się nie nadaje :)


Ostatnio zmieniony pn, 15 mar 2010 17:49:02 przez PsychOPAT, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 15 mar 2010 16:37:22 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
Err pisze:
A co Panowie myślicie o technologii WiMax w takiej sytuacji?


Daj sobie z tym spokój :)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: wt, 16 mar 2010 9:54:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 12 lis 2009 0:55:55
Posty: 25
Rozumiem. :)
Ktoś zalecał budowę w 5Ghz, ale czy przypadkiem sygnał w 2,4Ghz nie ma lepszej "przenikliwości"?

Mam jeszcze pytanie, czy jest ktoś z okolic Rzeszów - Strzyżów kto mógłby pomóc mi zaprojektować sieć? Proszę pisać na pw ewentualne koszty etc. :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 17 lis 2018 21:18:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl