Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 13 gru 2009 1:42:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 09 mar 2009 0:30:35
Posty: 130
Witam.
Dostałem za zadanie kompleksowo zaprojektować uczelnianą sieć.
Uczelnia niewielka a sieć prosta (tylko kable bez VoIP, video konferencji itd).
Komputerów 60-80 jeden budynek -dwa piętra. Łącze ok 10Mbps

Troszkę poczytałem tzn Panią Oppenheimer i CCNA sem 3.

Z uwagi że uczelnia jest w pełni hipotetyczna, a ktoś z Was pewnie zna taką instytucję "od sieci"...

1.Jakie serwery powinny się znaleźć koniecznie w takiej placówce ???

2.Czy podział na VLAN'y wystarczy pomiędzy studentów a pracowników ? czy może warto sale również separować ?

3.Jeszcze chętnie bym sie upewnił czy warstwę dystrybucji i rdzenia spłaszczyć , bo wydaje mi sie że przy tak małej sieci nie ma sensu budować trzech redundantnych poziomów hierarchii ?

Będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie :)


Ostatnio zmieniony sob, 26 gru 2009 22:04:12 przez bor1904, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 13 gru 2009 4:29:12 
   Tytuł: Re: Sieć na uczelni
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 01 kwie 2008 13:09:13
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
bor1904 pisze:
Z uwagi że uczelnia jest w pełni hipotetyczna, a ktoś z Was pewnie zna taką instytucję "od sieci"...

Z zasady sieć projektuje się nie na dziś a na to aby była rozbudowywalna i projekt powinien to przewidywać.
Bezwzględnie Vlan-y na pracowników, stanowiska dla studentów i osobny ew. na samych studentów. Do tego vlan na DMZ i osobny na zarządzanie siecią. Można oczywiście bardziej rozbijać.
Potrzebne serwisy to najprawdopodobniej DNS, www, poczta, DHCP i kontrolery dla wind (jeśli mają być) - jak to rozłożyć na serwery to inna sprawa - ponieważ to teoria to zrób jak Ci wygodniej. Jakiś firewall też by się przydał.


Na górę
Post: sob, 26 gru 2009 22:05:07 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 09 mar 2009 0:30:35
Posty: 130
Poczytałem troszke sem 3 CCNA i Panią Oppenheimer .
Pierwsze moje podejście wygląda tak:
Obrazek


Prawdę powiedziawszy to zlepek kilku przykładowych hierarchii z powyższych książek więc modułowo powinno być ok tylko pytanie na ile to jest bezsensu jako całość ?


PS:Każdy PC ma dostać 1Gbps


Czekam na uzasadnioną krytykę i ew pytania:) :ok:


Na górę
Post: ndz, 27 gru 2009 0:54:29 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 01 kwie 2008 13:09:13
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
bor1904 pisze:
PS:Każdy PC ma dostać 1Gbps

Faktycznie poczytałeś "trochę"...
Czyli pojedyńczy PC wymieniając sobie zawartość DVD z innym PC może zarżnąć Ci cały szkielet sieci!
Jeśli końcówki mają dostać 1G to serwery (gdzie będzie duża wymiana danych) muszą mieć 10G a szkielet nawet 100G (zależy ile serwerów, z czym i jak umiejscowione).
Wywalił bym C1 tym bardziej że zmniejsza niezawodność sieci a nic nie wnosi. Jeśli pojawi się łącze backupowe do internetu to można rozłożyć na dwa routery i rozpiąć między nimi VRRP lub HSRP.
Dobrze jest zaplanować i wymusić rozpięcie sieci przez STP w konkretnych punktach, dobrze nanieść to od razu na schemat.
Zwróć uwagę na switch S2 - to będzie najbardziej obciążony switch w sieci.
- jego awaria wyłącza praktycznie całą uczelnie. Serwery powinny mieć po dwie karty sieciowe i dojście redundatne do dwóch różnych switchy.
- sprawdzić parametry - switche o mniejszej ilości portów mają z reguły obcięte i inne parametry (tablica mac np.).
PS.
Ze względu na bardzo małą sieć popsuł bym trochę wygląd i reguły wywalając S2 i łączac serwery do D1 i D2.
Z moich doświadczeń wynika że nawet przy 1000 końcówkach + lokalne serwery taki układ się bardzo dobrze sprawdza. Należy oczywiście dodatkowo połączyć D1 z D2 (skutek wywalenia C1). Ćwiczyłem taki układ w praktyce jako D1 i D2 poszły Cisco 6506 i 6509 dodatkowo z L3, do tego były jeszcze wpięte inne budynki każdy dwiema nogami po 1G plus WAN (kilkaset Mbit).
Co do łącza do internet to sposób zagospodarowania backupu zależy od tego czy na tych łączach jest BGP czy też nie.


Ostatnio zmieniony ndz, 27 gru 2009 1:33:28 przez Tomkii, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 27 gru 2009 1:25:43 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 09 mar 2009 0:30:35
Posty: 130
Cytuj:
Czyli pojedyńczy PC wymieniając sobie zawartość DVD z innym PC może zarżnąć Ci cały szkielet sieci!Jeśli końcówki mają dostać 1G to serwery (gdzie będzie duża wymiana danych) muszą mieć 10G a szkielet nawet 100G (zależy ile serwerów, z czym i jak umiejscowione).


Faktycznie zapomniałem z tym coś zrobić. W planach miałem szkielet na 10Gbps albo EtherChannel.
Poprostu dla mnie na dzień dzisiejszy 1Gbps na PC studenta w uczelni to przegięcie i jakoś co chwile uchodzi mi to z głowy ...

Cytuj:
Wywalił bym C1 tym bardziej że zmniejsza niezawodność sieci a nic nie wnosi. Jeśli pojawi się łącze backupowe do internetu to można rozłożyć na dwa routery i rozpiąć między nimi VRRP lub HSRP.


Również myślałem nad rezygnacją z tego switcha i podpięciem 2 łączami z routerem.
Z tymi dwoma routerami to według mnie przerost formy nad treścią bo awaria dostepu do internetu nie będzie klęską w niewielkiej uczelni... ( przyajmniej u nas kilka razy w semestrze nie ma dostepu do neta, uczelniana strona nie działa czy wi-fi na korytarzach i jakoś nikt nie opłakuje tego bo to nie bank czy dostawca netu). Choć tak jak pisałem nie jestem znawcą tematu.


Cytuj:
Dobrze jest zaplanować i wymusić rozpięcie sieci przez STP w konkretnych punktach, dobrze nanieść to od razu na schemat.


Dziś przewertowałem dziesiątki projektów mniejszych i większych sieci i takich informacji nikt nie podawał ... więc myśle że to pomina. Nie wymaga się odemnie prawie nic od strony logicznej oprócz topologii i adresacji.
To głównie projekt od strony fizycznej :medium, przewierty, sprzęt, koszty, topologia fizyczna, projekt mdf itd.

Cytuj:
Zwróć uwagę na switch S2 - to będzie najbardziej obciążony switch w sieci.
- jego awaria wyłącza praktycznie całą uczelnie.


To jest żywcem zerżnięte z CISCO CCNA ...

Cytuj:
Serwery powinny mieć po dwie karty sieciowe i dojście redundatne do dwóch różnych switchy.
- sprawdzić parametry - switche o mniejszej ilości portów mają z reguły obcięte i inne parametry (tablica mac np.).


Myślałem aby każdy z nich podłączyć do 2 portów switcha ... bo to ew sugeruje CISCO. We wszystkich jednak przykładach serwery były obsługiwane przez jeden switch.

Dziękuję za pomoc !!!
Pozdrawiam i liczę na rozwinięcie dyskusji ;)


Na górę
Post: ndz, 27 gru 2009 1:41:17 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 01 kwie 2008 13:09:13
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
Pamiętaj że Cisco proponuje rozwiązania które sprzedadzą dużooo sprzętu ;)
Sieć ma być tak zaprojektowana aby:
- zapewnić poprawną pracę (brak zapychania się),
- być w miarę możliwości niezawodna,
- łatwo było diagnozować problemy z siecią.
Nie wiem co się robi w projektach sieci, piszę co warto dla siebie zamieścić na projekcie aby ułatwić sobie życie przy budowie i potem utrzymaniu sieci.
PS.
Przeczytaj ponownie post wyżej, edytowałem w czasie jak pisałeś swój.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 wrz 2018 15:48:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl