Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 26 lip 2009 16:24:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 15 sty 2009 23:03:09
Posty: 140
Witam!

Wraz z kumplem miałem do położenia sieć w Szkocji - sezonowo zbieramy tam maliny od kilku lat i przyszedł czas aby objąć zasięgiem nasze miejsce pracy:)

Ciężko było, gdyż musieliśmy cały sprzęt przetransportować z Polski samolotem do Szkocji... także zamiast jedzenia to wiozłem routery i anteny:P

Sieć jest troszkę mało dopracowana, gdyż nie mieliśmy potrzebnego sprzętu do instalacji... np brak dobrej wiertary:P co widać na zdjęciu gdzie zamontowana jest antena kierunkowa:P

Tutaj adres do projektu: http://maniootek.pl/?p=6

Pozdrawiam i proszę o komentarze!


Ostatnio zmieniony wt, 10 maja 2011 14:11:38 przez Gawcio90, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 26 lip 2009 16:52:54 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6564
Lokalizacja: Polska
lol ;]

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: ndz, 26 lip 2009 18:04:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Witam,
nie rozumiem wielu rzeczy w tej sieci:
1. Po co dawałeś D-Linka skoro można było kolejny interfejs radiowy dopiąć do płyty Siemiensa, analogicznie sprawa do linksysa WRT54.
2. Dlaczego MT stoi po stronie u Was ?? A nie zamiast tego routera co stoi w pierwszym pomieszczeniu ?

Ja bym to zrobił tak, ten modemo router BT czy jak to się nazywa przestawił w tryb Bridge, jeżeli masz tam WRT54GL lub inne kompatybilne z tomato to wrzucić na nie Tomato i potem wysłać sygnał do tego MT na płycie Siemensa i rozesłać analogicznie, więc wywalając z sieci te śmieci D-Linka.

Pozdrawiam

_________________
Obrazek

Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: ndz, 26 lip 2009 18:05:17 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 15 lis 2007 23:29:08
Posty: 1091
Lokalizacja: Oberschlesien
no ten apek na tym drzewie to jest the best :ok: Respect :zlosnik:

_________________
FiberMan.


Na górę
Post: ndz, 26 lip 2009 19:38:18 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 15 sty 2009 23:03:09
Posty: 140
Cytuj:
1. Po co dawałeś D-Linka skoro można było kolejny interfejs radiowy dopiąć do płyty Siemiensa, analogicznie sprawa do linksysa WRT54.

-po prostu brakowało mi dobrego modułu radiowego - ten co jest w MT jest bardzo lipny...a d-linka akurat ktoś zabrał ze sobą.

Cytuj:
2. Dlaczego MT stoi po stronie u Was ?? A nie zamiast tego routera co stoi w pierwszym pomieszczeniu ?

-gdyż pierwszy router stoi w domu oddalonym i nic by mi nie dało postawienie tam MT, musiałem przesłać pierwsze sygnał do camp.
Cytuj:
Ja bym to zrobił tak, ten modemo router BT czy jak to się nazywa przestawił w tryb Bridge, jeżeli masz tam WRT54GL lub inne kompatybilne z tomato to wrzucić na nie Tomato i potem wysłać sygnał do tego MT na płycie Siemensa i rozesłać analogicznie, więc wywalając z sieci te śmieci D-Linka.

-niestety nic nie mogłem zmieniać w tym BT, gdyż hasło było niestandardowe, a tutaj użytkownicy go nie posiadają.
-masz rację mógłbym wywalić dlinka i wstawić za niego linksysa, lecz wtedy musiałbym na miejsce linksysa zawiesić płytę, a nie miałem takiej możliwości, właśnie z braku kolejnej dużej puszki na płytę - samolotem nie tak łatwo, a też nie stać mnie w Polsce było na RB433 + moduły radiowe...

Dzięki za spostrzeżenia, Pozdrawiam!

Ps. szakal91 - sporo ludzi z Zamościa i okolic jest tutaj ze mną :)


Na górę
Post: pn, 27 lip 2009 8:02:58 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Witam,
to prześlij im pozdrowienia

Jeszcze tylko jedno małe spostrzeżenie: Dałeś się naciągnąć allegro na tą "antenę 12 dBi" co masz przy d-linku bo ona w życiu tyle nie ma.

W sumie co racja to racja, jak nie ma sprzętu, anten i dostępu na bieżąco do urządzeń to jest faktycznie trochę lipa. Ja pamiętam jak byłem w centrum Berilna i trzeba mi było w sklepie jakieś urządzenia i anteny kupić. To była porażka. Pamiętam chciałem Ovisa 1120 to "informatycy" stwierdzili że lepiej kupić jakiegoś d-linka bo na pewno lepszy sprzęt niż ten ovisilnk bo to musi być jakiś szajs :D tak samo dobrych anten też nie szło dostać, jedyne źródło to ich ebay ale tam trzeba było się zarejestrować i paczkę na jakimś adresie odebrać więc odpadało. Swoją drogą za sam projekt ukłony.

Opisz jeszcze jak Wam ta sieć chodzi w ogóle ? ... A i tak na uboczu dlaczego tego ostatniego d-linka schowałeś w pokoju ? Zabrakło puszek ?


Pozdrawiam

_________________
Obrazek


Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: pn, 27 lip 2009 8:36:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8379
Fajny projekt. Wykonanie to wiadomo, ale wg mnie potwierdza ono powiedzenie (pozytywnie), że "Polak potrafi" :)


Na górę
Post: pn, 27 lip 2009 11:49:24 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 15 sty 2009 23:03:09
Posty: 140
Cytuj:
Witam,
to prześlij im pozdrowienia

-spoko przekażę, że od elity trzepakowej :oczko:

Cytuj:
Jeszcze tylko jedno małe spostrzeżenie: Dałeś się naciągnąć allegro na tą "antenę 12 dBi" co masz przy d-linku bo ona w życiu tyle nie ma.

-wiesz tą antenę po prostu mieliśmy ze sobą, nie była do czegoś konkretnie przeznaczona.

Cytuj:
W sumie co racja to racja, jak nie ma sprzętu, anten i dostępu na bieżąco do urządzeń to jest faktycznie trochę lipa. Ja pamiętam jak byłem w centrum Berilna i trzeba mi było w sklepie jakieś urządzenia i anteny kupić. To była porażka. Pamiętam chciałem Ovisa 1120 to "informatycy" stwierdzili że lepiej kupić jakiegoś d-linka bo na pewno lepszy sprzęt niż ten ovisilnk bo to musi być jakiś szajs szczesliwy tak samo dobrych anten też nie szło dostać, jedyne źródło to ich ebay ale tam trzeba było się zarejestrować i paczkę na jakimś adresie odebrać więc odpadało. Swoją drogą za sam projekt ukłony.

-u nas podobne, jedyny sklep ze sprzętem to Tesco, gdzie można dostać jakieś najprostszy router... o antenach w ogóle nie ma mowy...


Cytuj:
Opisz jeszcze jak Wam ta sieć chodzi w ogóle ? ... A i tak na uboczu dlaczego tego ostatniego d-linka schowałeś w pokoju ? Zabrakło puszek ?

-ogólnie ludzie nie narzekają, problem jest tylko taki, że poza kontrolą mam gościa od którego mam Internet, jeżeli On zaczyna zapychać łącze, automatycznie my wszyscy na tym tracimy, ale na szczęście rzadko się to zdarza.
-dlink w ogóle nie był w planach, dodałem go tylko żeby odciążyć trochę ten 1 moduł radiowy i wpiąłem do niego tylko moja campe i dwie sąsiadujące. W pokoju właśnie z tego względy, że go nie uwzględniłem w planach.

Pozdrawiam i dzięki za opinie!


Na górę
Post: pn, 27 lip 2009 13:55:30 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 580
Najbardziej mi się podoba ten Linksys oparty o klocki LEGO (?)
:-)
Gratulacje.


Na górę
Post: pn, 27 lip 2009 16:19:33 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 15 sty 2009 23:03:09
Posty: 140
Hehe, coś legopodobnego :) Chciałem to jakoś usztywnić i od rodzeństwa pożyczyłem.


Na górę
Post: wt, 28 lip 2009 2:13:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: wt, 02 gru 2008 20:27:23
Posty: 238
No to szkoci bedą przeciw wifi :P

Super sieć! troche ambicji i człowiek ktory niemiał nic wspólnego z sieciami zaczyna uzywać MT< podziw! Topologia dosyć złożona...niema to jak dobre checi i pare rupieci z ktorych jak widac DA sie zrobić siec! POZDRAWIAM. btw. Napisz cos w ichniejszym jezyku xD

_________________
@^%#@$#&%$&^%*^%(%^$%^


Na górę
Post: wt, 28 lip 2009 12:39:56 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 15 sty 2009 23:03:09
Posty: 140
No nie do końca nie miałem nic wcześniej z tematem wspólnego... Od jakiegoś czasu interesuje mnie tematyka sieci, miedzy innymi siedzę tutaj żeby zarobić na Akademię Cisco... Ogólnie chciałbym ściśle powiązać temat sieci z Linuxem. Za rok w planach jest postawienie zamiast MT, serwa na Debianie, czy się uda zobaczymy:)


Na górę
Post: wt, 28 lip 2009 13:35:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 28 lip 2009 13:11:07
Posty: 48
A pisze:
Super sieć! troche ambicji i człowiek ktory niemiał nic wspólnego z sieciami zaczyna uzywać MT< podziw! Topologia dosyć złożona...niema to jak dobre checi i pare rupieci z ktorych jak widac DA sie zrobić siec! POZDRAWIAM


Dokładnie, koleś ma zapał do swojej zajawki i duży plus za to, oby tak dalej...

A pisze:
btw. Napisz cos w ichniejszym jezyku xD


Szkoci gulgoczą po angielsku.

Pozdrawiam, drugi "admin" tej sieci...
maniootek


Na górę
Post: wt, 28 lip 2009 14:03:01 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: wt, 02 gru 2008 20:27:23
Posty: 238
robisz plany jak bys tam był przez conajmniej 5-6miesiecy...:P

_________________
@^%#@$#&%$&^%*^%(%^$%^


Na górę
Post: wt, 28 lip 2009 16:41:04 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 15 sty 2009 23:03:09
Posty: 140
Ponad dwa już tutaj jestem, został jeszcze miesiąc - na CCNA i CCNP wraz z kursami starczy:P

Ps. Maniootek - redaktor artykułu oraz współwykonawca :)


Na górę
Post: wt, 28 lip 2009 18:21:18 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 12:17:50
Posty: 276
powodzenia na CCNA, nie zapomnij zdać relacji jak Ci poszło.


Na górę
Post: śr, 29 lip 2009 8:18:04 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 14 sty 2008 14:09:19
Posty: 393
Lokalizacja: Prudnik
Co do dorwania anten, to swego czasu jak byłem Edinburghu, jedyną anteną jaką można było kupić tam był pimpek, który dostałeś albo z karta albo gościu cię za niego zkroił tak że, za 5F wiecęj miałbyś juz z kartą, po tygodniowych poszukiwaniach, udało mi siędorwać jakąś smieszną pokojową antenkę na Haymarkecie, na ebayu były różne yagi, ale sprzedawali je Polacy <lol2>, w sklepach nie wiedzieli o czym mówię (i to nie bynajmniej z powodu ze nie znam angielskiego), ale nie ma co się dziwić, nikt tam się nie bawi w wifi gdzie za pare funtów, masz >10mbit ADSLa, za to duzo jest domowych sieci do których można było się podpiąć ;)

Pozdro i szacun za pomysłowość, (też wiozłem kompa i apeka w torbie zamiast żarcia ;) )

_________________
Flynet
MG5120-RIPE

Pomagam w sieciach za symboliczną opłatą wystawiam FV;)


Na górę
Post: śr, 29 lip 2009 18:25:23 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 15 sty 2009 23:03:09
Posty: 140
Trickster - jeszcze nie w tym roku, teraz matura i samodzielne drążenie tematu, ważne żeby w przyszłości było za co :)

Cytuj:
duzo jest domowych sieci do których można było się podpiąć ;)

- no właśnie, dużo było... działa tu firma nazywająca się BT HOME, jeszcze w tamtym roku nie było problemu, wszystkie ich sieci domowe były szyfrowane WEP'em, także było spoko, teraz natomiast szyfrują wszystko WPA, więc zostało samemu kombinować.


Na górę
Post: czw, 08 paź 2009 10:39:37 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 28 lip 2009 13:11:07
Posty: 48
Tak sobie teraz myśle, że przecież źle ustawiliśmy polaryzacje w połączeniu:
komin <> drzewo
dlatego musieliśmy tak kombinować z routerem na drzewie (ustawiliśmy go tak krzywo)

Nie dość że jest ona pozioma (zaznaczone czerwoną kreską) to jeszcze krzywo :P

Obrazek


Dobre mam spostrzeżenia ? (bo nie jestem pewny i mogę się mylić)


Ostatnio zmieniony pn, 09 maja 2011 18:15:47 przez maniootek, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: czw, 22 paź 2009 16:45:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 mar 2008 15:49:31
Posty: 2036
niezawsze ale zazwyczaj antenki są produkowane tak że jak kabelek wychodzi dołem to jest poziom jak bokiem z anteny to pion. ustawiłeś tzw. skośną a ona nic nie daje oprócz problemów ;)
pozdrawiam.


Na górę
Post: czw, 22 paź 2009 17:59:11 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 28 lip 2009 13:11:07
Posty: 48
no i w taki sam sposób rozumuje :)
dziękuje za potwierdzenie :P następnym razem weźmiemy to pod uwagę.

dodano:
trzymając się tematu, przecież też źle ustawiliśmy polaryzacje na antenie panelowej (jest pozioma a przecież powinna być pionowa)

Obrazek


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2012 9:19:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 28 lip 2009 13:11:07
Posty: 48
Witam,
Dla zainteresowanych tutaj opis jak sieć została zmodernizowana.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2012 18:30:35 
   Tytuł: Re:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 04 maja 2011 18:34:25
Posty: 710
Luc3k pisze:
Najbardziej mi się podoba ten Linksys oparty o klocki LEGO (?)
:-)
Gratulacje.


ano, git to wygląda :zlosnik: fajna sieć, widać że to polskie rozwiązania, zróbcie sobie patent na to ;)
gratulacje :ok:


Na górę
Post: wt, 03 kwie 2012 12:47:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3927
Jest fporzo i fajosko - nie mysleliscie zeby z tego biznes robic ? :aqq:

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: sob, 07 kwie 2012 21:35:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 347
ten panel 14 dosylal neta na laptopy userow ?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 17 lis 2018 21:29:02

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl