Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 25 lip 2009 12:07:53 
   Tytuł: Nowa sieć
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 10:45:48
Posty: 120
Lokalizacja: zza rogu
Cześć wszystkim,
Zabieram się za budowę nowej sieci na obszarze jednej ze wsi w woj. świętokrzyskim. Póki co miałbym tam wyłączność.
Może pierwsze pytanie niezbyt miłe bo słyszeliście je 1000 razy...
jak zacząć czyli ...:
1. Wiadomo że na początku muszę rozeznać się jakie jest zapotrzebowanie, jak robiliście to w swoim przypadku ?, ulotki itp ?? jeśli już to na nich opis że to narazie tylko ankieta ?? chyba bez sensu...

Najważniejsza sprawa to miesięczne koszty łącza.
Przebiega tam linia telekomunikacyjna TP. Nie wiem czy TkTelekom też tam jest.
Przykładowo jakie łącze byłoby najlepiej wziąć na sam początek zakładając że minimalna prędkość łącza do klienta wynosiła by 512kb/s ?
Czekam na Wasze odp.


Na górę
Post: sob, 25 lip 2009 12:34:38 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 15 lis 2007 23:29:08
Posty: 1091
Lokalizacja: Oberschlesien
w dzisiejszych czasach 512;p he trochę mało ja mam oficjalna działalność od 20 lipca tego roku na początku koledzy gadali ze chcą neta potem załatwiałem 8mb dsla załatwiania ponad miesiąc..... a jak załatwiałem dsla to roznosiłem ulotki tak jak by firma istniała cena łącza instalacja adres i co moja firma jeszcze robi. jak mi założyli tego dsla to 4 tylko co prawda trochę wybuliłem kasy na przepięcie na inna centralkę ale nowiuśki 3 parowy kabelek i 4 śmiga na trybie fast na długości 2,4km:). Ale już mam mało i biorę od znajomego jeszcze 6mb.

1. zobacz jakie łącze jesteś w stanie dostać.
2. jaka lokalizacja czy opłaca się to robić jak masz bloki to lajcik albo jak strasznie zalesiony teren to trochę kapa.
3. mniej więcej się dowiedz ile ludzi byś miał na początek.
4. nie licz na szczęście ze klientów będzie coraz więcej. Musisz być powinien na początek tych 10-15 osób minimum.
5. Oczywiście kapitał własny musi być. Ja miałem 8 tys. a już mam połowę z tego :zlosnik:

Aha zapomniałem dodać jak jestes bezrobotny to masz dotacje z UP i gitara. Ale najważniejsze to wiedza bez tego ani rusz.......

_________________
FiberMan.


Na górę
Post: sob, 25 lip 2009 17:58:48 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 10:45:48
Posty: 120
Lokalizacja: zza rogu
Ktoś jeszcze ma jakieś sugestie :) ?


Na górę
Post: sob, 25 lip 2009 18:50:56 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 10:45:48
Posty: 120
Lokalizacja: zza rogu
Przeliczyłem to wszystko i wygląda na to że aby mieć jakieś 1500zł czystego zarobku, trzeba mieć ponad 100 użytkowników. Przecież to się w ogóle nie opłaca. ;|


Na górę
Post: sob, 25 lip 2009 19:49:09 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 21 lut 2007 21:28:54
Posty: 321
Lokalizacja: wielkopolska
kosmos pisze:
Przeliczyłem to wszystko i wygląda na to że aby mieć jakieś 1500zł czystego zarobku, trzeba mieć ponad 100 użytkowników. Przecież to się w ogóle nie opłaca. ;|


Jak dla mnie zawsze coś.(kalkulacja trafiona,mniej więcej tyle zostaje).


Na górę
Post: ndz, 26 lip 2009 10:35:38 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 10:45:48
Posty: 120
Lokalizacja: zza rogu
To ja już nie wiem .... przecież ekspedientka w żabce ma taką samą pensję a nic praktycznie nie robi


Na górę
Post: ndz, 26 lip 2009 11:49:22 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 12:17:50
Posty: 276
Jak zrobisz, tą sieć PORZĄDNIE, to jest to robota typu: postaw - zapomnij... 1500 zł miesięcznie za coś takiego to nic złego chyba... Jak Ci mało zawsze możesz postawić drugą sieć, albo podłączyć więcej userów...

Zresztą ASK się stawia w moim mniemaniu bardziej dla nauki niż dla zarobku.

Pozdrawiam.


Na górę
Post: ndz, 26 lip 2009 12:17:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 16 gru 2006 15:02:34
Posty: 4526
Lokalizacja: Zamość
Ehhh,
na początku nie licz na pieniądze, w sieci zarobki jako takie to min. te 500 końcówek. Jeżeli policzysz wpływy za userów i od tego odliczysz wszelkie koszta prowadzenia działalności ZUS, podatek i całą resztę drobniejszych wydatków i tak nie otrzymasz sumy zarobków na miesiąc bo każdy uszkodzony sprzęt na bazie to też Twoje koszty, w sezonie burzowym czasami dużo się sprzętu wymienia. Zobacz sobie licząc że od klienta zinkasujesz 48,80 czyli odliczając VAT masz 40,00 zł, licząc dalej masz 100 userów czyli masz 4000 odjąć łącze i bieżącą obsługę jak wszystko robisz sam to faktycznie coś koło tych 1500 Ci zostanie, ale jak masz sieć 1000 userów to już fajne pieniądze z tego mogą zostać.

P.S Jeszcze musisz mieć auto na potrzeby swojego serwisu ... do tego koszta paliwa.

Ale jest jedna najważniejsza zasada nikt kto zakłada nową firmę nie zarabia w niej kokosów, bo nawet ten zysk który przyniesiesz będziesz inwestował w nowe bazy, więc cierpliwości życzę i powodzenia.


Pozdrawiam

_________________
Obrazek

Jeśli Ci pomogłem kliknij na odpowiedni przycisk :)


Na górę
Post: ndz, 26 lip 2009 15:34:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 29 sty 2005 19:51:43
Posty: 696
Lokalizacja: Koluszki
kosmos pisze:
Przeliczyłem to wszystko i wygląda na to że aby mieć jakieś 1500zł czystego zarobku, trzeba mieć ponad 100 użytkowników. Przecież to się w ogóle nie opłaca. ;|


widzę ,że od razu z 5000/m-c chciało by sie przytulić bez roboty ... bez pracy nie ma kołaczy :jezyk:


Na górę
Post: pn, 27 lip 2009 8:26:32 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8379
Do pierwszej setki klientów to faktycznie nie jest wesoło.


Na górę
Post: czw, 30 lip 2009 17:45:46 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 10:45:48
Posty: 120
Lokalizacja: zza rogu
Hmm czyli faktycznie cały ten biznes w rozumowaniu zarobkowym opłaca się dopiero od 100 klientów .... Niezła masakra musi być jeśli wszystko padnie i nagle ma się 100 telefonów :D.


Na górę
Post: czw, 30 lip 2009 20:34:27 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4617
kosmos pisze:
To ja już nie wiem .... przecież ekspedientka w żabce ma taką samą pensję a nic praktycznie nie robi



UUU kolego bardzo się mylisz, akurat coś nie coś o prowadzeniu Żabki wiem :zlosnik:

kosmos pisze:
Przeliczyłem to wszystko i wygląda na to że aby mieć jakieś 1500zł czystego zarobku, trzeba mieć ponad 100 użytkowników. Przecież to się w ogóle nie opłaca. ;|


Zależy jakich klientów :oczko: jak się ma paru biznesowych to można dobrze zarobić.

kosmos pisze:
Hmm czyli faktycznie cały ten biznes w rozumowaniu zarobkowym opłaca się dopiero od 100 klientów .... Niezła masakra musi być jeśli wszystko padnie i nagle ma się 100 telefonów :D.


Na tym też da się zarobić bo w play jest opcja, że za każde 2 minuty rozmowy przychodzącej dostaje się 1 min za free :)
Ale tak serio to 100 userów to mimo wszystko nie tak dużo, a jak jest poważniejsza awaria to admin i tak wie wcześniej niż sam user.

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2009 0:15:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
jedynie co ci moge podpowiedziec to wal w tereny gdzie nie masz konkurencji, sa do dzis takie wbrew pozorm, tam sie najszybciej zwraca, gadaj z soltysami, proboszczami bo pol sukcesu to rozmowy, pozwolenia itp, nie odwalaj lipy bo cie ludzie powioza i wejdzie na twoj teren ktos inny, zrob jedna wioske, druga, miasteczka male, bloki, nie jest tak trudno konkurowac jak masz wysoka jakosc uslug, na predkosc netu patrzy 30% ludzi, wiekszosc stawia na jakosc i bezawaryjnosc (predkosc w sensie mb/s), i uwierz mi najlepsza reklama to poczta pantoflowa, jeden zadowolony klient- zadowolona cala wies, jeden niezadowolony, cala wies niezadowolona

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2009 7:37:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 mar 2008 15:49:31
Posty: 2036
zbadać rynek potrzeb klientów biznesowych, obmyśleć politykę przejmowania lub pozyskiwania klientów, kredyt około 50k na masowe uderzenie i zabezpieczenie. Zatrudnienie handlowca kupno mu samochodu, laptopa, telefonu (handlowiec musi być dobry i znać się na rzeczy). Kupno sprzetu na postawienie strategicznych baz (jakieś 15-20 k) i podłączanie tylko biznesu. Utrzymanie usług wysokiej jakości (nie oszczędzanie na sprzęcie) i powiem Ci w pół roku spokojnie podepniesz z 10 firm lekką ręką. licz że każda kupi 2Mb za 1000 zł z SLA i CIR i masz 10k ;) szybki i konkretny przepis ;)


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2009 7:59:50 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
chyba w duzym miescie bo jak dzialasz w miescie do 12k luda to chyba jakies korporacje wezma lacze za te pieniadze, a polpak jest wszedzie tepsy i praktycznie w tej cenie co piszesz

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2009 17:38:30 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 mar 2008 15:49:31
Posty: 2036
jestem z okolic wawy i o takiej sieci piszę która miala by racje bytu tutaj w tych rejonach ;)


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2009 20:27:17 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
no tam to jeszcze mozna zrobic interes, zreszta w wiekszych miastach rowniez mozna sie przebic, ale w takim miejscie gdzie jest 90-100 firm, 95% przynjamniej u mnie ma DSL z tpsa

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2009 21:33:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
ktos kto zaczyna musi pamietac ze kazdy, pojedynczy klient pracuje na jego opinie... im wiecej zadowolonych klientow tym wiecej nowych klientow, zrobisz kilka wsi i to bedie chodzilo to odezwa sie nastepni gwarantuje ci, musisz popracowac nad opinia w malych miejscowociach, w razie awarii oddawac kase lub pomniejszac nastepny abo tak aby klient byl zadowolony, a tylko sie na ktoregos wypnij na takiej wiosce to w promieniu 300-400m nikt netu od ciebie nie zalozy, taka mentalnosc polakow

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: śr, 23 wrz 2009 21:56:54 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 10:45:48
Posty: 120
Lokalizacja: zza rogu
Dodaliście mi trochę otuchy ale wiadomo że sukces wymaga pracy czasu i wysiłku.
A co sądzicie o usługach hostingowych ?? Byłoby to bardziej opłacalne od samego bawienia się w providera ??


Na górę
Post: śr, 23 wrz 2009 23:28:00 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 19 wrz 2009 1:11:53
Posty: 1846
Lokalizacja: Rybnik
Profesjonalny hosting - zapomnij, ale może znajdziesz jakieś lokalne firemki chcące płacić po 100 rocznie za utrzymanie stronki.

Gdzie plus-minus działasz?

_________________
Phicomm KE 2P - gigabit dual band AC1300 za 109.99 netto :)


Na górę
Post: śr, 23 wrz 2009 23:36:33 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 10:45:48
Posty: 120
Lokalizacja: zza rogu
Nie mówię o "lokalnych firemkach". Hosting nie jest uzależniony w 100% od miejsca ulokowania serwerów. Przecież można świadczyć usługi w całym kraju, a korzystne warunki tylko kuszą przyszłych klientów.
Czekam na dalsze wypowiedzi :)


Na górę
Post: pt, 25 wrz 2009 1:02:01 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 20 lis 2005 22:29:36
Posty: 242
Lokalizacja: Bielsko-Biała
tak możesz świadczyć swoje usługi na całym globie, tylko zeby to zrobić musisz mieć wielką kase.
Koledze chodziło o to zebyś na początku polował na firmy w rejonie i powoli walczył na rynku 'krajowym', inaczej nie przejdzie.
Jednocześnie zawsze mozesz sprzedawać neta paru ludkom. Znam takie firmy, które tak czynią i hosting mają dobry i neta tez nie najgorszego.
wiec chyba hybryda bedzie najlepszym rozwiązaniem. czyli czym wiecej bedziesz dawał tym wiecej dostaniesz :)

_________________
Profesjonalne Tworzenie stron Internetowych w Niskich cenach!

It is protected nothing well :oczko:
[ VA4 + I3 ] = haslo


Na górę
Post: śr, 21 kwie 2010 22:55:46 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
ZABLOKOWANY

Rejestracja: pt, 16 kwie 2010 11:41:54
Posty: 73
ja płacę ze dsla 90zł, zus 350, paliwo (lato skuter) 50zł 50 userów 2400zł na czysto zostaje ~1900 od roku nic się nie psuje.


Na górę
Post: pn, 06 wrz 2010 11:02:32 
   Tytuł: Re:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3927
grabarz pisze:
no tam to jeszcze mozna zrobic interes, zreszta w wiekszych miastach rowniez mozna sie przebic, ale w takim miejscie gdzie jest 90-100 firm, 95% przynjamniej u mnie ma DSL z tpsa


Ja dzialam w Szczecinie i to co piszesz w ogole nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistosci. Sieci rozwijamy aktualnie na obrzezach gdzie jedyna konkurencja jest TPSA. W calym miescie konkrencja to :

- UPC
- Espol
- Multimedia (z nimi jeszcze mozna cos pokonkurowac chociaz tez ciezko)

gdzie za 129zl masz 25mbit/30mbit do netu, telefon europa i swiat za darmo na stacjonarne + tv milion kanalow w hd + nagrywarka. Podejrzewam ze z trzepaka 1% moglby konkurowac.

Najlepszy biznes wg mnie to miasteczka tak 20-80tys. mieszkancow i baaaaaaardzo szybki rozwoj.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: czw, 30 gru 2010 18:17:36 
   Tytuł: Re: Nowa sieć
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 14 wrz 2008 13:58:04
Posty: 44
Ja myśle ze radiówka już powoli się kończy ...no na wiochach jeszcze trochę ,ale najlepsze czasy już dawno odeszły.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 17 lis 2018 20:56:22

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl