Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 18 gru 2007 20:48:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 27 cze 2007 13:11:30
Posty: 32
Witam
Stworzyłem coś takiego.
Co jest w tym projekcie do poprawienia według Waszej opinii? Co byście zmienili?
Jak waszym zdaniem lepiej poprowadzić kable?
Czy podłogą w korytarzach czy lepiej nad podwieszanym sufitem?
Wydaje mi sie ze jak położe kable w korytkach i zaleje to betonem to bedzie kaszana w razie awarii kabla a jak bym to ładnie podwiesił nad sufitem to w kazdej chwili mam do nich dostęp.
Nie wiem czy dobrze rozplanowałem położenie biurek. Są jakieś wytyczne w jakich miejscach powinny one stać?

Obrazek


Na górę
Post: wt, 18 gru 2007 21:29:14 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15761
Lokalizacja: Wrocław
chyba nigdy nie budowałeś sieci. Zawsze do kabli musi być łatwy dostęp - jak w podłodze (bardzo rzadko) to pod specjalnymi pokrywami, ale zwykle lecą w prowadnicach pod sufitem jesli zwykły sufit lub w podwieszanym suficie - pójdź sobie do jakiegoś biurowca i pogrzeb w suficie ;)

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 18 gru 2007 21:50:24 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 27 cze 2007 13:11:30
Posty: 32
Zgadza sie nie budowałem ;)

Rozmawiałem z ludźmi i wielu z nich korzystało z korytek zrobionych w podłodze i nimi przeciągane były kable. Ale zgadza się dostęp do nich jest trudny.
No dobra to sprawe prowadzenia kabli mamy wyjaśnioną. A co ustawieniami mebli? Gniazdo zaplanuje na jednej ścianie a biurko ktoś będzie chciał na drugiej i kaszana. jak projektujecie sieć w biurowcu to na podstawie już istniejącego rozplanowania mebli?


Na górę
Post: wt, 18 gru 2007 22:01:22 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15761
Lokalizacja: Wrocław
na każde 10m^2 powinny być dwa gniazda* - ja bym puścił listwy ścienne w ktrórych będą iść kable na wysokości biurka - a w zasadzie ciut wyżej, żeby biurko można było pod to wepchnąć.

* - nie dotyczy pokrycia wirelessem lub jeśli pomieszczenia są specyficzne i potrzeba odrazu założoną liczbę gniazd - np. sale labolatoryjnie z komputerami.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 19 gru 2007 0:04:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lut 2004 12:59:50
Posty: 795
Lokalizacja: Wrocław
Przy niektórych inwestycjach stosuje się podniesione podłogi. Zawsze jest do kabli w miarę szybki dostęp.
Tego typu rozwiązanie zostanie zastosowane w nowym biurowcu Grunwaldzki Center, który będzie we Wrocławiu.

Dla zainteresowanych jak to wygląda :)
http://pcxelja.ovh.org/center.png

_________________
https://www.dropbox.com/referrals/NTM5MTU5OTM5


Na górę
Post: śr, 19 gru 2007 0:21:13 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15761
Lokalizacja: Wrocław
fakt, teraz nowa moda na robienie gniazdek w podłodze... może i wygodne.... ale ja chyba wolałbym mieć je w ścianie.

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 19 gru 2007 3:40:36 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 14 maja 2006 21:29:10
Posty: 1256
ściana to ściana - trudniej zalać kawą niż podłogę :)

_________________
Internet w Krakowie


Na górę
Post: śr, 19 gru 2007 9:35:28 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 27 cze 2007 13:11:30
Posty: 32
ale jeśli masz biurko na środku pomieszczenia to lepiej zrobić gniazdo w podłodze niz prowadzic platanine kabli ze sciany do kompa. mozna sie wywalic o nie i kawa na podłodze ;)


Na górę
Post: pn, 24 gru 2007 2:09:51 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 03 kwie 2007 15:08:33
Posty: 2
Rozkładałem kable w nowym biurowcu TNC w Warszawie i tam zastosowana została podłoga technologiczna. Czyli podłoga złożona z kwadratowych płyt opartych na dystansach-słupkach. Bardzo dobre rozwiązanie jeśli chodzi o biurowiec. Z w podłodze zamontowane Flor-boxy (ethernet, telefon, elektryka), taki flor box zawsze można dopasować do miejsca ustawienia biurka i eliminujemy plątanine kabli


Na górę
Post: pn, 24 gru 2007 11:06:54 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15761
Lokalizacja: Wrocław
a jak jest z zabezpieczeniem tego przed zalaniem? ciekawi mnie po prostu

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 25 gru 2007 19:16:10 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 07 sty 2004 15:32:43
Posty: 34
Lokalizacja: Łódź
zalezy od pomyslu osoby ktora to zakladala.
ja widzialem w biurowcach takie instalacje podlogowe, sam jestem zwolennikiem sciennych, ale w podlodze masz slupek wysokosci jakies 20 cm i z boku sa gniazdka,
Kod:
  _______
  |          |
  |          || <- gniazdko z ethernetem, pradem etc
  |          ||
  |          |
  |          |
  |          |
------------------------------------------------

czyli wyglada to zupelnie tak samo jak scienne tylko ze jest bardziej na srodku pokoju, nie podoba mi sie cos takiego wole gniazdka na scianie, zreszta bardzo czesto teraz zaklada sie podlaczenia w korytkach montazowych o odp szerokosci w ktorych odrazu mieszcza sie gniazdka i 230V i eth i etc...


Na górę
Post: wt, 25 gru 2007 19:51:08 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15761
Lokalizacja: Wrocław
ja widzialem takie bezposrednio podlodze ale sie im nie przyglądałem zbytnio

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: śr, 26 gru 2007 0:03:10 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lut 2004 12:59:50
Posty: 795
Lokalizacja: Wrocław
U nas na pwr w c13 w sali komputerowej jest wykonana cała instalacja w podłodze. To co pamiętam to całe gniazdo jest wielkości 20x20 cm,
Jak nie jest potrzebne to się je zakrywa dużym deklem.

_________________
https://www.dropbox.com/referrals/NTM5MTU5OTM5


Na górę
Post: pt, 15 lut 2008 13:33:36 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 paź 2007 8:36:41
Posty: 216
I koniecznie kabel FTP a nie UTP jesli bedzie to szlo z kablami pradowymi lub w poblizu. (FTP - skretka ekranowana)

_________________
Ty, który wchodzisz, żegnaj się z nadzieją...


Na górę
Post: śr, 21 sty 2009 23:22:09 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 23:28:55
Posty: 83
Lokalizacja: Polakiem jestem...
Podlogowe gniazda zabezpieczone przed zalaniem sa dopiero w momencie odlaczenia wtyczki - automatyczna zaslepka - na prymitywnej sprezynce - wiadomo, jak to dziala,nie dajac 100 % gwarancji zaslony - sprawdzalem - widzialem - wygodne, acz jak do wielu innowacji - w tym przypadku nie jestem przekonany - kabel nawet podlaczony w momencie minimalnego zalania... wiadomo - przestaje dzialac - poza tym... nawet jesli umieszczono laczenie za biurkiem albo i obok...nie zdajaca sobie sprawy ze zgrozy sytuacji sprzataczka...przesuwajac biurko... bluzni, niszczy, psuje ...itd - jak na moj gust... kiepski pomysl.

_________________
Busa...


Na górę
Post: wt, 01 kwie 2014 22:41:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 16 maja 2012 20:55:49
Posty: 625
Lokalizacja: WLKP
mikolajek,, pisze:
Może ktoś z tego sklepu internetowego pomoże http://spam.reklamowy/ mają tam też duży wybór serwerów, routerów akurat może się przyda przy projekcie sieci w biurowcu

To ma być "ukryta" reklama czy 1 kwietnia, alkohol, dragi lub inne substancje skłoniły Cię do pomocy koledze po siedmiu latach istnienia lub nie owego biurowca ???! :hmm:
A teraz uwaga edit:
Nie zauważyłem drugiego posta w innym temacie, sprawa jasna, reklama na całego :zlosnik:


Na górę
Post: ndz, 13 lip 2014 18:56:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2396
http://t2.ftcdn.net/jpg/00/42/23/53/400 ... uQVtqG.jpg

np takie cus,

tudziez

https://www.google.pl/search?q=boden+st ... B520%3B390

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pn, 14 lip 2014 19:42:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3922
Sciana nie sciana, gorzej jak masz 200 metrow otwartej przestrzeni to nie ma wyjscia, musza byc w podlodze.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: wt, 15 lip 2014 19:35:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2396
Chyba odgrzałem starego kotleta.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: wt, 15 lip 2014 20:14:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1475
Lokalizacja: Katowice
Ale jak widać temat nadal aktualny i po X latach od danego projektu można jakieś wnioski wyciągnąć czy się sprawdziło czy nie, o ile ktoś odpisze kto pytał o to... ;)

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: wt, 15 lip 2014 21:40:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2396
Tak przy okazji to takie podłogowe puszki montujemy na budowie, można zmieścic w srodku dowolne gniazdka według potrzeb.

Jest toto wodoodporne, po zamknieciu wystaja tylko przewody :

Obrazek


Reszta leci pod podloga albo nad sufitem podwieszanym.
:)
Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pt, 18 lip 2014 9:00:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 28 sie 2005 18:08:11
Posty: 1794
Ile tam kabli idzie do szafy rackowej? :]

_________________
Pozdrawiam,
Colir
--
Startupy.co - polskie forum o startupach


Na górę
Post: pt, 18 lip 2014 9:10:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2396
Tak jak widać 2 grube wiązki. Bedzie cos kolo kilkuset sztuk. Ale budynek ma kilka pieter i jest to typowy biurowiec.

Obrazek




:):):):):):)

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pt, 25 lip 2014 17:04:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3922
Ja mam cos takiego u siebie :

Obrazek


Obrazek


Obrazek

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 4:51:27

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl