Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 15 sie 2018 23:33:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 3
Dzień dobry wszystkim!

Z racji problemów z siecią WiFi w domu i wiecznym przełączaniem się urządzeń mobilnych na LTE chciałem ogarnąć raz a dobrze urządzenia w domu.
Po kolei.
Dom jednopiętrowy z lat 70, około 140m po 65-70m na parter/piętro. Grube ściany z cegły.
Internet radiowy (100/50) doprowadzony do jednego z pomieszczeń na piętrze. Tam stoi obecnie router Asus AC1200+, który rozdziela sygnał na:
1) laptop syna w tym samym pomieszczeniu - WiFi
2) laptop (pokój obok) - LAN
3) NAS (pokój obok) - LAN
4) drugi router jako AC na parterze - LAN

Na parter jest pociągnięty kabel gdzie podpiąłem kolejny router ustawiony jako AC.
Tam w jednym miejscu są podłączone: telewizor (LAN), konsola (LAN) i amplituner (LAN).

W okolicy nie ma żadnych sieci WiFi, sąsiadów mam dwóch, oddaleni kilkanaście metrów dalej i raczej nie będą mieli nic konkretnego (starsi ludzie).

Wszystko co leci po kablu działa bardzo dobrze. Niestety, wszystko co ma działać po WiFi działa do bani.
Po WiFi łączą się w domu telefony i laptop Żony. Problem w tym, że WiFi na tych urządzeniach gubi się już po 3-4 metrach.
Na piętrze, w sypialni, ultrabook Żony już nie łapie internetu, ja na telefonie mam taki sobie sygnał.

Na parterze (4-5m od routera) w kuchni żadne urządzenie nie łączy się z routerem.
Router na dole jest w słabym miejscu, bo jest zasłonięty kawałkiem ściany, a do tego w okolicy ma sporo urządzeń elektrycznych.
Dlatego chcę wypuścić od niego antenę / AP jako wzmocnienie sygnału WiFi.

Pierwszy pomysł to wymiana anten na mocniejsze w obecnych routerach, ale niestety są one montowane na stałe, bez możliwości wykręcenia.
Druga opcja to były repeatery, ale pożyczyłem jeden i uważam, że te urządzenia są do dupy. No i byłyby w takich miejscach (gniazdka) że to nie wiele pomoże.
Trzecia opcja - dokupienie kolejnych AC, ale miałbym wtedy urządzenia trzech różnych firm, trzy różne sposoby zarządzania, takie sobie rozwiązanie.

Czwarta opcja - wymiana tego co mam na sensownie zbudowany zestaw na bazie Mikrotika o którym czytam od kilku dni jako routerów i albo Mikrotiki jako AC WiFi, lub polecane przez ludzi z racji większej mocy - Ubiquiti UniFi.
Nie mam problemu, żeby kupić sensowny sprzęt, ale też niekoniecznie chciałbym wydawać kilka tysięcy złotych. Nie chcę tego zbudować za 500 zł, ale też nie za 3000 zł. Nie mam też problemu, żeby nauczyć się obsługi Mikrotika. Ale jeśli mam kupić wszystko od Ubiquiti za trochę większą kasę - żaden problem.

Mój pomysł jest taki.
Na początek u mnie w gabinecie (piętro) podłączam jako pierwszy router Mikrotik hAP ac2 / RB951Ui-2HnD. Do niego podpinam mój komputer (LAN), NAS (LAN), router na parterze (LAN) oraz AP (LAN) który postawię w pokoju syna - albo cAP AC albo UniFi AP AC LR.
Na parter myślałem, żeby dać drugi hAP ac2 / RB951Ui-2HnD i 2-3 metry dalej kolejny cAP AC albo UniFi AP AC LR. Na routerze mogę ew. wyłączyć WiFi żeby nie przesadzać.
Wtedy miałbym 4 urządzeniach dające WiFi, który wydaje mi się, że pokryją wszystkie te pomieszczenia które chce.

Pytanie brzmi - czy to ma ręce i nogi, patrząc na rysunek domu? Czy może jednak na pierwszy router warto dać np. RB2011UiAS-2HnD-IN? Czy te AP lepiej dać od Ubiquiti czy cAP AP od Mikrotika da radę?

Jeśli możecie doradzić - będę wdzięczny! Jeśli ktoś może - oczywiście odpłatnie - pomóc mi (jestem z Rudy Śląskiej) w przygotowaniu takiego zestawu i ew. w późniejszej konfiguracji - nie mam z tym problemu.
Widziałem ofertę Anteny24 z Częstochowy - mogę do nich podjechać, podobnie jak CDR z Żor. Chcę po prostu konkretnie ogarnąć domową sieć, która służy mi również za sieć do pracy :)

W załączeniu podsyłam rysunek partery, piętro zrobię jutro, bo muszę wszystko pomierzyć.
https://www.dropbox.com/s/3xmzy0o5axalvsb/parter.png?dl=0


Na górę
Post: czw, 16 sie 2018 21:59:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 3
Dorobiłem rysunek piętra z informacją jak to teraz wygląda:
https://www.dropbox.com/s/e6k3g3h2ekoyu ... o.png?dl=0

Mój pomysł na wymianę urządzeń jest taki:
https://www.dropbox.com/s/e6k3g3h2ekoyu ... o.png?dl=0

1 opcja
Najtańsze rozwiązanie - dwa routery z WiFi - jeden w moim gabinecie oraz jeden w pokoju telewizyjnym, do nich podpięte po jednym AP (jeden w pokoju syna, drugi w salonie).
Wtedy mam 4 urządzenia z WiFi, wszystko z z jednej firmy (Mikrotik). Liczba gniazd LAN wystarczy do podpięcia wszystkiego co potrzebuję.
Koszt około 1000 zł, po wstępnej konfiguracji nie musiałbym nic grzebać przez dłuższy czas.
Trochę zabawy przy konfiguracji, ale dobry sprzęt na dłuższy czas.

2 opcja
Dwa routery bez WiFi, do każdego podpięte po dwa AP - jeden AP bezpośrednio z routera, drugi podpięty do pierwszego AP do gniazda LAN.
Gniazd LAN w routerach wystarczy, urządzenia z większą ilością RAMu, wydaje mi się, że z większymi możliwościami.
Koszt wyższy, bo około 1500 zł, wszystko z jednej firmy (Mikrotik), ale mocne urządzenia w komplecie i możliwość rozbudowy dzięki dobrym wersjom AP.
Zawsze na początek mogę kupić routery oraz dwa AP w ramach testów gdzie je umieścić i potem dokupować kolejne sztuki.

3 opcja
Podobnie jak w pierwszej opcji, dwa routery z WiFi i do tego dwa AP UniFi. Łatwiejsze AP w zarządzaniu, tylko czy lepsze?
Koszt pośrodku - całość wyszłaby około 1400-1450 zł, więc niewiele mniej niż druga opcja, a miałbym tylko dwa AP.

Gdyby to zrobił na zasadzie opcji drugiej, czyli routery bez WiFi i 4 AP to wtedy koszt wyniósłby ponad 2100 zł, więc znacząco więcej.
Łatwiejsze zarządzanie urządzeniami, pytanie tylko czy odczuję różnicę.

-------------------------------------

Gdybym wybrał wszystko od Ubiquitti to wtedy routery chyba EDGE ROUTER X SFP + AP AC Long Range.
Koszt zdecydowanie najwyższy, bo około 2300-2400 zł za wszystko. Czyli ponad dwa razy więcej niż pierwsza opcja i o połowę więcej niż druga opcja.
Łatwiejsze zarządzanie sprzętem, gdyby jednak chcieć inne routery z Ubiquitti to koszt dojdzie do 3000 zł.

------------------------------------

Co chcę osiągnąć? Chciałbym, żeby w domu był dobry odbiór WiFi, ale najważniejsze urządzenia i tak są podpięte kablem. Więc WiFi ma być głównie dla telefonów i jednego
komputera na którym będzie przeglądana sieć.

Mam nadzieję, że wszystko jasno opisałem :)


Na górę
Post: pt, 17 sie 2018 20:27:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4432
Lokalizacja: woj Śląskie
2x Unifi LR umieszczone w miarę centralnie powinny załatwić problem zasiegu w całym domu

_________________
Jardo


Na górę
Post: wt, 21 sie 2018 18:22:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 245
Zasięg to nie wszystko. Nic autor nie napisał o tym co to ma być za wifi. Jakich prędkości oczekuje, jaki tam ma być ruch.
Czasem lepiej 3x jakiś lite zamiast 2xLR


Na górę
Post: czw, 23 sie 2018 8:03:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 sty 2018 9:37:49
Posty: 12
Nie rozumiem koncepcji po co Ci dwa routery zwlaszcza w opcji bez wifi, to kwestia portow lan? Drugi router mozesz zastapic switchem i access pointem jesli chcesz tylko zwiekszyc zasieg. Od ubiquiti mozesz wybrac Unifi Secure Gateway(USG) jak router ktory bedzie konfigurowal przez kontroler tak samo jak ich access pointy.


Na górę
Post: czw, 23 sie 2018 9:13:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: śr, 03 sty 2018 12:02:36
Posty: 27
RB951UI-2HnD ma na prawdę bardzo mocne radio tak samo jak i RB951G-2Hnd, którego Tobie bym polecał, ponieważ ma porty 1G. 1G przyda Ci się do wymiany plików między komputerami i NAS`em. Oczywiście najlepiej byłoby gdybyś rozmieścił punkty centralnie, ale to pewnie wiesz. Jeśli zabraknie Ci gdzieś sygnału WiFi z RB951 to będziesz mógł go poprawić ASUS'ami. Jeśli RB951G-2Hnd Ci się nie spodoba to zawsze możesz odesłać bez podania przyczyny.


Na górę
Post: czw, 23 sie 2018 23:29:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 15 sie 2018 22:18:19
Posty: 3
@mariuszsal - chcę, żeby zasięg był dobry, natomiast prędkość nie musi być na poziomie 400Mb/s. Na komórkach korzystamy głównie z social media i ew. jakiś film kulinarny z Youtube'a w trakcie gotowania :) Żadnego streamu video, grania online czy kopiowania gigabajtów danych.
Zgadzam się, że 3-4 lite mogą sprawdzi się lepiej, ale w przypadku Unifi różnica w cenie jest niezbyt duża.

@kariam - to prawda, na dole switch będzie odpowiednio. Na górę na pewno potrzebowałbym jakąś dobrą jednostkę sterującą.
USG ma mało portów, więc potrzebowałbym również na górze switch, a jeśli wezmę wszystko od Ubiquiti to koszty będą naprawdę wysokie.
Żeby to miało sens musiałbym wybrać coś z serii EdgeMax np. EdgeRouter POE.

@AG_IT - na pewno musi być router / switch z portami gigabitowymi, bo na dole TV ściąga filmy z NASa. A punkty rozmieszczę tak centralnie jak tylko się da.

Teraz tak naprawdę chciałbym tylko wiedzieć jaki konkretnie router z Ubiquity wybrać jako ten pierwszy do zarządzania wszystkim, żebym to rozpisał sprzętowo i kosztowo, bo wolałbym jednak
mieć wszystko z jednej firmy, aczkolwiek całość od Ubi wyjdzie praktycznie dwa razy drożej z tego co wstępnie liczyłem.


Na górę
Post: pt, 24 sie 2018 10:07:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 851
W kilku wątkach już o pewnym ciekawym rozwiązaniu pisałem. Możesz umieścić Mikrotika w centralnym punkcie (lub na strychu) i wyprowadzić (na nie za długich kablach h-155) anteny z karty wifi do 2 pomieszczeń. Albo jedną ant. na parterze, drugą na piętrze. Karta w trybie N (w G też) bez problemu sobie z tym poradzi przełączając się z Ch0 na Ch1, chciaż nie będzie to super wydajne bo będzie problem czasami połączyć się w MIMO 2x2 o ile karta wifi w laptopie/telefonie w ogóle do obsługuje. Wydajnie znaczy w N może być problem z wynegocjowaniem 300Mbit w 2x2 w 40Mhz, a czesto będzie to 150Mbit lub mniej.

Sporo instalacji mam takich za sobą. Od najtańszych używanych 411 z kartą wifi do niedawnego RB2011UiAS-2HnD-IN z dorobionymi złączami RP-SMA-G plus jakieś dłuższe anteny typu "patyk".


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 wrz 2018 2:58:41

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl